Foto: LETA

Latvijā dzīvojošie ASV pilsoņi prezidenta vēlēšanās var piedalīties, balsojot pa pastu, līdz ar to ASV vēstniecības Latvijā rīcībā nav tiešas informācijas par to, cik daudzas personas no Latvijas šādu iespēju ir izmantojušas.

Kā paskaidroja vēstniecībā, ASV pilsoņi, kuri reģistrēti Latvijā, vēlēšanu biļetenus saņem pa pastu no konkrētā štata, tāpat arī savu balsi šīs personas atdod ar pasta starpniecību.

Kopumā Latvijā esot vairāki simti ASV pilsoņu, bet konkrētu skaitu vēstniecībā nevarēja nosaukt.

Kā ziņots, otrdien ASV notiek prezidenta vēlēšanas, taču nevienam no pretendentiem līdz pat kampaņas noslēgumam nav izdevies gūt pārliecinošu pārsvaru, un gan demokrātu kandidāte Hilarija Klintone, gan viņas sāncensis no Republikāņu partijas Donalds Tramps vēl pirmdien iesaistījās aktīvā aģitācijā tā dēvētajos svārstīgajos štatos, kas var izšķirt šīs sīvās sacensības galīgo iznākumu.

Pirmie vēlēšanu rezultāti gaidāmi jau trešdien neilgi pēc plkst.2 pēc Latvijas laika, kad iecirkņus sāks slēgt ASV Austrumkrastā. Taču citviet Savienotajās Valstīs balsošana vēl turpināsies, un pēdējie vēlēšanu iecirkņi Aļaskā tiks slēgti tikai trešdien plkst.8 pēc Latvijas laika.

Lai gūtu uzvaru vēlēšanās, prezidenta amata kandidātam jāizcīna vismaz 270 no 538 elektoru balsīm, kas sadalītas starp štatiem atbilstoši to iedzīvotāju skaitam.

Absolūtā vairumā štatu visas pavalstij atvēlētās elektoru balsis tiek kandidātam, kas attiecīgajā štatā ieguvis visvairāk vēlētāju balsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!