Foto: AFP/Scanpix
Latvijas vadošā vakanču portālā ievietots sludinājums, ka darbā tiek pieņemti interneta troļļi. To izdarījis Ķīpsalas izstāžu centra pakļautībā esošais projekts "Riga Comm", kas gan noliedz ļaunprātīgu nolūku, vēsta raidījums "LNT Ziņas".

Kā norādīja raidījums, pēc definīcijas troļļi ir personas, kas komentāru veidā portālos, sociālajos tīklos un blogos ievieto sagrozītu, tendenciozu un propagandas tipa informāciju. Līdz šim troļļi asociējušies ar Krievijas propagandas mašinēriju.

Tieši šis aspekts licis interneta troļļu aktivitātes uzraudzīt Drošības policijai, kura jau šobrīd Latvijas interneta portālos atklājusi organizētās troļļošanas pazīmes.

"Šobrīd tā sauktā troļļošana nav krimināli sodāma darbība, taču Drošības policijas vērtējumā tendenciozi un sagrozīti komentāri, kas tiek apzināti izplatīti nolūkā diskreditēt Latvijas Republiku un tās amatpersonas, nelabvēlīgi ietekmē demokrātisko diskusiju procesu un tādējādi ilgtermiņā var radīt riskus nacionālās drošības interesēm," raidījumam norādīja Drošības policijā (DP).

DP neatklāj, vai policijas uzmanības lokā nonācis konkrētais "RigaComm" troļļu meklēšanas sludinājums.

Digitālo komunikāciju eksperts, "Inspired Digital" pārstāvis Artūrs Mednis ir negatīvi pārsteigts par šāda darba sludinājuma parādīšanos, sauc to par interneta industrijas graušanu un pat aicina "CV-Online" sludinājumu izņemt.

"Tie riski var būt, ka viņi pēc tam var iet pie jebkura Maskavu pārstāvošā spēkā un teikt – mums ir instrumenti, mums pat ir cilvēki, mēs zinām, kur kas kā darbojas," sprieda Mednis.

Troļļu meklētājs "RigaComm" savukārt norāda, ka tas drīzāk esot īslaicīgs eksperiments pamēģināt saprast, vai Latvijā var izveidot troļļu armiju, un analizēt, kā konkrētās troļļošanas aktivitātes būs ietekmējušas cilvēku domāšanu.

"Metodoloģijas sistēmu, ko mēs izstrādāsim šīs pētnieciskās akcijas ietvaros, mēs noteikti nenodosim trešajām personām. Tā būs mūsu iekšēji izstrādāta sistēma, kas pie mums arī paliks," skaidroja projekta "RigaComm" vadītājs Andris Breške.

Ar sludinājuma saturu var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!