Foto: Reuters/Scanpix

Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) iekšlietu ministru sanāksmē otrdien pieņemto lēmumu Latvijai pagaidām būs jāuzņem papildu 281 patvēruma meklētājs, tātad kopējais uzņemamo bēgļu skaits pagaidām būs 531.

Latvijas iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) pa tālruni no Briseles pastāstīja, ka otrdien tika pieņemts lēmums par 66 000 personu pārvietošanu no Grieķijas un Itālijas, savukārt par atlikušajiem 54 000 personu būs jālemj vēlāk.

"Ungārija atteicās pārvietošanas jautājumā. Bija kompromiss un vienojāmies, ka Eiropas Komisija (EK) nevis pati sadalīs šos 54 000 personu, bet tas būs [ES Tieslietu un iekšlietu ministru] padomes lēmums. Tam ir jābūt padomes lēmumam, un EK gada laikā jānāk klajā ar priekšlikumu, kādā veidā tā redz šo sadalījumu," norādīja Kozlovskis.

Saskaņā ar otrdienas lēmumu Latvijai pagaidām papildus "iedalīts" 281, nevis 526 patvēruma meklētāji. Viņu uzņemšanai jānotiek divu gadu laikā. "Ņemot vērā, ka šajā procesā pieteicās piedalīties arī Norvēģija un pāris citas valstis, skaitļi varētu pamainīties," piebilda ministrs.

Otrdienas sanāksmē par patvērumu meklētāju obligātajām kvotām netika spriests, norādīja Kozlovskis.

Viņš arī pastāstīja, ka saskaņā ar otrdien lemto Eiropas valstīm būtiski tiks palielināts finansējums tiem pasākumiem, "kas tiek dēvēti par cīņu ar cēloņiem". "Faktiski ir nolemts līdz gada beigām izveidot efektīvu robežas pārvaldību. Tāpat tiks paplašināts ES robežu aģentūras "Frontex" mandāts un efektivizēts patvēruma meklētāju atgriešanas mehānisms. Tās ir iniciatīvas, kas bija dienaskārtībā," piebilda ministrs.

Kā ziņots, otrdien atkārtota ES Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sanāksme tika sasaukta, jo pagājušajā nedēļā ministri nespēja panākt vienošanos par pretrunīgi vērtēto EK priekšlikumu.

Otrdienas iekšlietu ministru sanāksmei trešdien sekos tam pašam jautājumam veltīts dalībvalstu līderu ārkārtas samits.

Latvijas valdība iepriekš vienojās, ka valsts divu gadu laikā varētu uzņemt 250 patvēruma meklētājus, tomēr saskaņā ar EK priekšlikumu, Eiropas valstīm sadalot 120 000 personu, Latvijai papildus būtu jāuzņem vēl 526 bēgļi, tātad kopumā būtu jāuzņem 776 bēgļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!