Foto: Saeimas administrācija
Otrdien Saeimas ārpolitikas debatēs asus vārdus ikgadējam ārlietu ziņojumam veltīja teju visi opozīcijas deputāti, tostarp Ivars Zariņš ("Saskaņa"), kurš Latvijas ārpolitiku salīdzināja ar dēli.

Zariņš bija viens no retajiem "Saskaņas" deputātiem, kas piedalījās debatēs. Izņemot viņu, no "Saskaņas" uzstājās vēl tikai Sergejs Dolgopolovs.

"Pa lielam mūsu ārpolitiku nosaka Eiropas Savienības ietvars un mūsu stratēģiskie partneri, kas Latvijas gadījumā tas varētu būt arī kā liels, pozitīvs pluss, jo vismaz ir viena joma Latvijas politikā, kurā ir kaut kāda skaidrība un paredzamība," sacīja Zariņš.

"Protams, mēs varam sevi lielīt visu laiku un sist uz pleca, taču šeit slēpjas nozīmīgi riski un arī apdraudējumi mums pašiem, jo esot kā tādai dēlei, kura ir piesūkusies pie okeāna lainera sāniem un visu laiku priecājas par to un slavina sevi par to, cik mēs vareni, šķeļam okeāna viļņus, sasniedzam pašus tālākos, pašus globālākos mērķus," sacīja deputāts.

"Mēs reāli sākam aizmirst par to, kāda ir mūsu pašu reālā varēšana, un šeit ir riski," sacīja Zariņš.

"Es absolūti nesaku to, ka šī izvēle izmanot kādu kuģi, kādu laineri, ir nepareiza. Nebūt nē! Tas ir arī politiski stratēģiski un pareizi mūsu gadījumā, jo tādā veidā mēs tik tiešām varam sasniegt kaut ko. Ir svarīgi arī paralēli apzināties savu varēšanu un strādāt pie tās, jo pretējā gadījumā var sanākt, ka tanī brīdī, kad laineris pēkšņi ir apstājies vai sāk iet ne tanī virzienā, tad izrādās, ka mēs varam tikai bezspējīgi kūļāties un slīkt savā bezspēcībā, kā to uzskatāmi parādīja bēgļu krīze," rezumēja deputāts.

Saeimā otrdien norisinās ikgadējās ārpolitikas debates, kurās deputātiem par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un ES jautājumos ziņo ārlietu ministrs.

Šā gada ziņojumā īpaši uzsvērts, ka 2015. gadā Latvija un Eiropa saskārās ar nekontrolētu migrācijas krīzi, Krievijas agresiju Ukrainā un konfliktu Sīrijā. Kā ziņojuma secinājums norādīts, ka Latvijas interesēs ir stiprināt NATO kolektīvo spēku un intereses. Savukārt, kā viena no 2016. gada prioritātēm, stiprinot Latvijas ārpolitikas pozīcijas, uzsvērta kiberdrošība.

Ārlietu ministra iesniegtais ziņojums par paveikto un iecerēto valsts ārpolitikā pieejams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!