Vairāk nekā puse pieaugošo Latvijas iedzīvotāju ļoti labā līmenī pārvalda kādu svešvalodu, kas ir augstākais līmenis Eiropas Savienībā (ES), liecina "Eurostat" pētījums.

Lielākā daļa ES dalībvalstu pilsoņu par vislabāk pārvaldīto svešvalodu izraudzījušies angļu valodu, Latvijas, Lietuvas un Polijas iedzīvotāji vislabāk pārvalda krievu valodu. Britiem vislabāk zināmā svešvaloda ir franču valoda, bet slovākiem čehu valoda.

No aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem 54,7% aptaujāto savas vislabāk pārvaldītās svešvalodas t.i. krievu valodas zināšanas vērtē kā ļoti labas. 24,7% aptaujāto svešvalodu pārvalda labi, bet 15,2% aptaujāto ir pamatzināšanas.

Lietuvā krievu valodu lietpratēja līmenī pārvalda 41,6% aptaujāto, kas ir ceturtais labākais svešvalodu zināšanu līmenis. Vēl 28,1% aptaujāto lietuviešu svešvalodu pārvalda labā līmenī un 26,6% ir pamatzināšanas.

Igaunijas iedzīvotāji jaunākajā "Eurostat" ziņojumā par vislabāk pārvaldīto svešvalodu nosaukuši angļu valodu iepriekšējos gados minētās krievu valodas vietā.

Ļoti labas angļu valodas zināšanas ir 28% Igaunijas iedzīvotāju, labas zināšanas 33,3%, bet pamatzināšanas 25,1% iedzīvotāju.

Otrajā vietā aiz Latvijas ar labākie svešvalodu pratēji ir Slovēnijas iedzīvotāji, kur angļu valodu lietpratēju līmenī prot 45,4% aptaujāto. Trešajā vietā ierindojas Slovākijas iedzīvotāji, no kuriem ļoti labi čehu valodu pārvalda 44,3% iedzīvotāju.

Visvājākās svešvalodu zināšanas ir Francijas, Rumānijas, Ungārijas, Itālijas, Polijas, Bulgārijas, Lielbritānijas un Čehijas iedzīvotājiem, kur lietpratēju līmenī vislabāk zināmo svešvalodu pārvalda mazāk par 10% iedzīvotāju.

Eiropas Savienībā (ES) kopumā 30% pieaugušo vecumā no 25-64 gadiem labi vai ļoti labi pārvalda kādu svešvalodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!