Foto: Publicitātes foto

Latvijas Pasts (LP) izdod divas jaunas pastmarkas, papildinot Latvijas putnu pastmarku sēriju. Tajās attēlots Latvijas 2016. gada putns dižraibais dzenis un Latvijā sastopamās pūču dzimtas mazākais pārstāvis apodziņš, informē LP.

Pastmarka ar dižraibā dzeņa attēlu ir paredzēta ierakstītas pastkartes nosūtīšanai Eiropas Savienības (ES) teritorijā – tās nominālvērtība ir 1,71 eiro, savukārt pastmarku ar apodziņa attēlu un nominālvērtību 0,71 eiro var izmantot vienkāršas vēstules nosūtīšanai ES teritorijā.

Pastmarku dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva, un katra no pastmarkām izdota 200 000 eksemplāru tirāžā. Papildus pastmarkām izdotas arī divas speciālas aploksnes ar abu putnu attēliem, katra no tām – 1500 eksemplāru tirāžā.

Latvijas 2016. gada putns dižraibais dzenis (Dendrocopos major) apdzīvo dažādus mežus un ir biežāk sastopamā no deviņām Latvijas dzeņu sugām. Dižraibais dzenis ir viena no meža "lietussarga" sugām, jo tā izkaltie dobumi noder ne tikai paša ligzdai, bet pēc tam arī citām putnu sugām, piemēram, zīlītēm, vai citiem dzīvniekiem.

Apodziņš (Glaucidium passerinum) ir mazākā Latvijā un Eiropā sastopamā pūču suga, kam raksturīgas diennakts aktivitātes izmaiņas, proti, sugas nozīmīgākās vokālās aktivitātes vērojamas starp rīta un vakara krēslu, tai samazinoties ap pusdienlaiku.

Putnu sērijas pastmarkas LP izdod kopš 2010. gada, ik gadu emitējot divas jaunas pastmarkas. Pērn šajā sērijā izdotas pastmarkas ar dzeltenā tārtiņa un vālodzes attēliem.

Pastmarku pirmās dienas zīmogošana notiks piektdien, 20.maijā, Rīgas 50. pasta nodaļā, Stacijas laukumā 2, tirdzniecības centrā Origo, no plkst. 8 līdz 20.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!