Foto: stock.xchng
Latvijas prezidentūra Eiropas Savienībā 2015.gadā varētu izmaksāt līdz 110 miljoniem latu, apliecināja Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis.

Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis ("Vienotība") Saeimas Ārlietu komisijas sēdē trešdien gan minēja daudz iespaidīgāku summu - pusmiljardu latu -, taču Teikmanis norādīja, ka prezidentūras finansējums būs daudz mazāks un reālās izmaksas varētu svārstīties no 70 līdz 110 miljoniem latu.

Arī premjera biedrs aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Vienotība") atzina, ka apšauba šādas summas pareizību, piebilstot, ka parasti prezidentūras izmaksas ir robežās no 100 līdz 200 miljoniem eiro.

Kristovskis vēlāk paskaidroja, ka lasījis daudz dokumentu un viņa nosauktā summa "palikusi prātā". Vēlāk gan viņš pieļāva, ka tomēr ir kļūdījies, un aicināja izmantot ĀM valsts sekretāra nosauktās izmaksas.

Līdz prezidentūras sākumam 2015.gadā Latvijas uzdevums būs koordinēt un pārvaldīt Briselē strādājošo komisiju sēžu norisi Latvijā, formulēt valsts politiskās intereses, tāpat risināms milzu darbs informācijas izplatīšanas sistēmas noorganizēšanā, loģistikā, administratīvajos un drošības jautājumos.

Latviju tās ES prezidentūras gadā apmeklēs apmēram 20 tūkstoši ārvalstu viesu.

Saistībā ar šo pasākumu koordinēšanu jau no nākamā gada Ārlietu ministrijas pakļautībā darbu sāks sekretariāts, kas jau laicīgi sāks darbus saistībā ar ierēdņu apmācību veicamajiem pienākumiem un viņu valodu prasmju uzlabošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!