Otrdien Latvijas Radio (LR) vadība tikšanās laikā ar Nacionālās Radio un televīzijas padomes (NRTP) pārstāvjiem, pārrunājot finanšu situāciju LR, piedāvāja arī risinājumus, kā izkļūt no finanšu grūtībām.
Kā informēja NRTP locekle un LR revīzijas komisijas vadītāja Ingrīda Brigita Stroda, NRTP lūdza, lai LR iesniedz dokumentus par divām ļoti svarīgām pozīcijām - par finanšu plūsmu un peļņas vai zaudējumu aprēķinu, kas rāda uzņēmuma rentabilitāti.

Savukārt LR ģenerāldirektors Aigars Semēvics informēja, ka pēc šodienas konstruktīvās sarunas padomē nonākts pie secinājuma, ka LR pēdējos deviņos mēnešos deficīts ir 55 000 latu, kas uz 4,7 miljonu latu apgrozījuma fona ir ir stipri neliela summa.

"Deficīts ir radies objektīvu iemeslu dēļ, jo cēlušās ir pakalpojumu cenas, bet papildus finansējuma mums nav. Protams, šis deficīts ir, un to šinī finansiālajā situācijā es negribu noliegt," sacīja Semēvics.

"Nākamajā gadā mēs gribam ieviest bezdeficīta budžetu, jo varam tērēt tikai tik, cik varam ieņemt. Jau šobrīd esam apturējuši dažādus projektus un lietas, ko var atlikt arī uz labākiem laikiem, tādā veidā mazinot arī deficītu. Finansiālā situācija ir tāda, kāda viņa ir, ne tikai radio, bet arī valstī un visā pasaulē, tādēļ arī mēs īstenosim ļoti stingru jostas savilkšanas principu, bet tas, vismaz pašreizējos apstākļos, neskar programmu apjomus un programmu ražošanu, tostarp darbinieku algas," uzsvēra LR ģenerāldirektors.

LR iecerējusi pagaidām apturēt fonotēkas pārrakstīšanu. Šo darbu plānots turpināt tad, kad būs nauda. Plānots arī maksimāli samazināt administrācijas izdevumus, sacīja Semēvics, norādot, ka arī turpmāk LR nodrošinās visas četras programmas, ieskaitot "Radio Naba" kā piekto, pilnā apjomā nodrošinot tās gan ar saturu, gan ar apraidi.

Stroda norādīja, ka LR finanšu plūsma ir negatīva, bet tā nav tik liela summa, kā sākotnēji minēts. Finanšu plūsma ir mīnus 55 000 latu, savukārt dokumentā par peļņu vai zaudējuma aprēķinu parādās mīnus 411 000 latu. Šis skaitlis veidojas no nedaudz vairāk kā 200 000 latu jau gada sākumā. Tas nozīmējot, ka jau gada sākumā LR bija šādi mīnusi, un tas saistīts ar nenomaksātām autortiesībām. LR rēķinājās, ka 200 000 latu saņems pēc valsts budžeta grozījumu pieņemšanas, taču tā nenotika. Otri 200 000 latu ir neapmaksāti rēķini.

NRTP pārstāve norādīja, ka LR vadība šodien arī iepazīstinājusi ar dažādām idejām, lai uzlabotu situāciju LR.

Prāvas naudas summas tiek izlietotas tiešajās translācijās, piemēram, no dažādām sporta spēlēm. Uz to rēķina varētu ietaupīt kādus 100 000 latu. Varētu ietaupīt arī uz fonotēkas rēķina, jo, rūpējoties par to, lai tiktu saglabāti vērtīgi ieraksti, tiek ieguldīti lieli līdzekļi - apmēram 24 000 vai 25 000 latu, sacīja Stroda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!