Foto: F64

Svētdien Latvijas Universitāte (LU) svin savu 95. jubileju. LU (tolaik Latvijas Augstskola) tika dibināta drīz pēc Latvijas neatkarības iegūšanas 1919.gada 28.septembrī un par godu šai jubilejai, šogad notiek virkne pasākumu - ekspertu diskusijas, izstādes, konferences, svinības.

1919. gada 28. septembrī, laikā, kad vēl noris nacionālās atbrīvošanās cīņas, bijušajā Rīgas Politehniskā institūta ēkā svinīgi tiek atklāta Latvijas Augstskola. Tā bija pirmā augstskola pasaulē, kurā studijas notiek latviešu valodā. 12 fakultātēs varēja studēt humanitārās (ieskaitot teoloģiju), tehniskās, eksaktās un dabas zinātnes.

1923.gada 23.martā Saeima apstiprina jau Latvijas Universitātes satversmi, piešķirot tai likuma spēku, bet 1940.gadā pēc Latvijas okupācijas Padomju Savienības valdība atceļ LU Satversmi un Latvijas Universitāte tiek pārveidota par tipveida Padomju Savienības augstākās izglītības iestādi. 1941. gada 13. un 14. jūnija Komunistiskā režīma masu deportācijas skar daudzus LU mācībspēkus un studentus.

1958. gadā Latvijas Universitāte tiek pārdēvēta par Pētera Stučkas Latvijas Valsts universitāti, bet 1990. gadā tā atkal atgūst savu vēsturisko nosaukumu - Latvijas Universitāte. 1998. gadā Saeima apstiprina trešo Latvijas Universitātes Satversmi un gadu vēlāk Latvijas Universitāte tiek akreditēta.

Patlaban visas 134 LU īstenotās studiju programmas ir akreditētas un tās 13 fakultātēs un 21 institūtā strādā valsts vadošie speciālisti dabas, humanitārajās un sociālajās zinātnēs. Universitātes darbības mērķis ir kļūt par starptautiski atzītu Eiropas un pasaules nozīmes zinātnes universitāti, dodot ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībā un sabiedrības ilgtspējīgā attīstībā.

Latvijas Universitātes pasākumu programmu iespējams apskatīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!