Foto: LETA

Ventspils mērs Aivars Lembergs ceturtdien cietis sagrāvi Lielbritānijas Augstākajā tiesā, kurā viņam bija jāzvēr pie saviem īpašumiem, portālam "Delfi" apliecināja advokāti.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Lembergam Lielbritānijas tiesā uzdots atklāt savus īpašumus, "vienalga, vai tie ir uz viņa vārda, vai nē, un vai tie ir viņam individuāli piederoši vai kopīpašumā". Tas bija teikts 13.aprīlī pieņemtajā prasības nodrošinājuma lēmumā jeb britu juridiskajā terminoloģijā "iesaldēšanas rīkojumā". Šis lēmums pieņemts tiesas procesā "Antonio Gramsci Shipping" un citas pret "Recoletos Ltd." un citiem.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka tiesa noraidīja Lemberga pieteikumus par lietas izbeigšanu un mantas aresta atcelšanu, atzīstot, ka prasībai pret viņu ir ticams pamats un nav pamata sazvērestības teorijām par to, ka lieta ir safabricēta.

Tiesa Lembergam uzlika par pienākumu iesniegt vēlreiz visu savu mantas sarakstu. Tas ir jāizdara nedēļas laikā. Savukārt, ja prasītāji - "Latvijas kuģniecība" - nebūs apmierinātas ar saņemto informāciju, tad Lembergam būs personiski jāierodas tiesā Londonā sniegt liecību par visu savu mantu un darījumiem ar to.

Savukārt, ja Lembergs tad tiesai samelos par saviem īpašumiem, tiesa uzreiz atzīs Lembergu par vainīgu un piedzīs no viņa 135 miljonus dolāru (apmēram 66 miljonus latu) . Papildus Lembergam var piemērot kriminālatbildību.

Tiesa ceturtdien no Lemberga piedzina 125 tūkstošus mārciņu (100 tūkstošus latu), kas saistīti ar prasītāja izdevumiem tiesvedības uzturēšanā.

Spriedums nav pārsūdzams.

Aprīļa sākumā "Delfi" rīcībā nonāca Anglijas tiesas prasības nodrošinājuma lēmums, kurš uzskaita virkni aktīvu, kurus tiesa interpretējusi kā Lemberga īpašumus.

Prasības nodrošinājuma lēmums uzskaita vairākus aktīvus, kurus Anglijas tiesa interpretējusi kā Lemberga īpašumus. Anglijas tiesa uzskata, ka par Lemberga aktīviem atzīstami arī visi tie īpašumi, kas arestēti par labu Latvijas Ģenerālprokuratūrai, piemēram, māja Rīgā O.Vācieša ielā, patiesā labuma guvēja statusa daļas dažādās Latvijas un ārvalstu kompānijās, piemēram, "Venceb", "Ventbunkers", "Inter-Rīga", "Puses", "Ventplac", "Euridice", "Hinch", "Kaywood", "Yelverton" un citās, vērtslietas, konti vairākās Latvijas un ārvalstu bankās.

Prasības nodrošinājuma lēmuma 12.punktā teikts, ka Lembergs drīkst neatklāt informāciju, kas viņam inkriminē noziegumu. Taču tiesa iesaka Lembergam pirms šāda lēmuma konsultēties ar juristiem, jo nepamatota atteikšanās sniegt informāciju var tikt uzskatīta par necieņu pret tiesu ("contempt to court") un novest pie cietumsoda, naudas soda vai aktīvu konfiscēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!