Foto: LETA

Valdība otrdien, 6.oktobrī, lems par izdienas pensiju piešķiršanu arī tām Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) amatpersonām, kuras dienējušas Latvijas PSR Iekšlietu ministrijas (IeM) sistēmas iestādēs, liecina Ministru kabineta darba kārtība.

Patlaban likums paredz, ka izdienas stāžā, kas dod tiesības uz izdienas pensiju KNAB amatpersonām, ieskaita laiku, kas nodienēts IeM sistēmas iestādēs.

Satversmes tiesa (ST) konstatējusi, ka KNAB ir gan operatīvās darbības subjekts, gan izmeklēšanas iestāde un tikai Valsts policijas uzdevumi sakrīt ar biroja uzdevumiem, piemēram, saukt personas pie administratīvās atbildības un piemērot sodus par administratīviem pārkāpumiem, atklāt noziegumus un meklēt personas, kas tos pastrādājuši.

Iestāžu funkcijās ST saskatīja līdzību arī ar prokuratūru kā tiesībaizsardzības iestādi, kas ir tieši saistīta gan ar izmeklēšanu, gan operatīvo darbību, jo prokuratūras funkcijās ietilpst pirmstiesas izmeklēšanas un operatīvo darbību uzraudzīšana. Tādējādi secināms, ka abas personu grupas - policijas darbinieki ar speciālajām dienesta pakāpēm un prokurori - var tikt uzskatītas par tādām personu grupām, kas atrodas vienādos un salīdzināmos apstākļos ar KNAB amatpersonām.

Tāpat ST norāda, ka apstrīdētā norma paredz atšķirīgu attieksmi pret KNAB amatpersonām salīdzinājumā ar IeM sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm un prokuroriem, jo abām personu grupām izdienas stāžā ieskaitāmo laiku neierobežo tikai ar IeM sistēmas iestādēs nodienēto periodu, bet ļauj ieskaitīt arī Latvijas PSR IeM iestādēs nodienēto laiku.

Kaut arī apstrīdētajā normā ietvertais regulējums varētu būt bijis saistīts ar nepieciešamību nodrošināt to, lai KNAB amatpersonas būtu lojālas valstij, pēc ST uzskata, dienests Latvijas PSR IeM sistēmas iestādēs pats par sevi nevar liecināt, ka persona būtu darbojusies pret Latvijas interesēm, vai raksturot personas attieksmi pret Latviju, jo personas, šajās iestādēs dienot, veica dažādas funkcijas.

"Pat, ja dienests Latvijas PSR Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs kādos konkrētos gadījumos tiešām varēja radīt šaubas par personas lojalitāti valstij, šā dienesta neieskaitīšana izdienas stāžā tomēr nebija piemērots līdzeklis tam, lai nodrošinātu biroja amatpersonu uzticību valstij. Proti, neieskaitot attiecīgo laiku personas izdienas stāžā, bet ļaujot personai strādāt birojā, lojalitātes mērķis netika sasniegts," paudusi tiesa.

Neatrodot nekādu saprātīgu un objektīvu pamatojumu atšķirīgai attieksmei pret biroja, Valsts policijas un prokuratūras amatpersonām izdienas stāža noteikšanā, ST atzinusi apstrīdēto normu par neatbilstošu Satversmē ietvertajam tiesiskās vienlīdzības principam un līdz ar to arī pamattiesībām uz sociālo nodrošinājumu, kur ietilpst ar likumu izveidota izdienas pensiju sistēma kā valsts sociālās drošības sistēmas sastāvdaļa.

Ņemot vērā, ka ST spriedums un tajā sniegtā tiesību normas interpretācija ir obligāta visām valsts un pašvaldību institūcijām, arī tiesām un amatpersonām, kā arī fiziskajām un juridiskajām personām, KNAB sagatavojis grozījumus, papildinot izdienas pensiju likumu ar vārdiem "laiku, kas nodienēts Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs", saprotot gan laiku, kas nodienēts Latvijas PSR IeM sistēmas iestādēs, gan arī IeM sistēmas iestādēs.

Patlaban no KNAB nodarbinātajām amatpersonām nav nevienas tādas personas, kura būtu dienējusi Latvijas PSR IeM sistēmas iestādēs un kurai tuvāko triju gadu laikā būtu piešķiramas tiesības uz biroja amatpersonas izdienas pensiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!