Foto: F64

Iecere no nākama gada padarīt Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem braukšanu sabiedriskajā transportā lētāku nekā "nerīdziniekiem" ir tikai pirmais solis uz bezmaksas braukšanu pilsētas transportā rīdziniekiem, savā profilā sociālajā tīklā "Facebook" ziņo Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Ušakovs atgādina, ka Tallinā pilsētniekiem jau ir bezmaksas sabiedriskais transports un tas darīts tieši tāpēc, lai palielinātu galvaspilsētā deklarēto cilvēku skaitu, jo Igaunijā tāpat kā Latvijā iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļu saņem tā pašvaldība, kurā cilvēks ir deklarējies.

Cilvēki, kuri deklarēsies Rīgā līdz šī gada 31.decembrim, kā bonusu saņems par brīvu viena mēneša braukšanas biļeti visiem sabiedriskā transporta veidiem, sola Ušakovs.

Iedzīvotājiem, kuri vēlas izmantot sabiedrisko transportu lētāk, līdz 31.decembrim būs jāsaņem personificēto "e-talonu", kurš kļūs par "rīdzinieka kartiņu".

Jau ziņots, Rīga plāno no 1.janvāra mainīt sabiedriskā transporta biļešu cenas – rīdziniekiem biļete maksās 42 santīmus jeb 60 eiro centus, bet pilsētas viesiem un tiem, kas nav deklarējušies galvaspilsētā, - 84 santīmus jeb 1,2 eiro. Izmaiņas neattieksies uz skolēniem un profesionālo skolu audzēkņiem, kuri sabiedrisko transportu jau izmanto par brīvu.

Mainīsies arī mēneša braukšanas biļešu cenas. Pašlaik mēneša biļete vienam transportam maksā 29,1 latu, diviem – 35,6 latus, trīs transportiem – 45,9 latus. No 1.janvāra ieviesīs vienotu mēneša biļeti visiem transporta veidiem, kas maksās 29,1 latu.

Šādi Rīga cer veicināt deklarēšanos galvaspilsētā. Pašlaik Rīgā dzīvojot aptuveni 100 000 nedeklarēto iedzīvotāju, ja viņi mainīs savu deklarēto dzīvesvietu, pilsētas ieņēmumi pieaugšot par 25%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!