Foto: LETA

Latviju Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Samierināšanas un arbitrāžas tiesā kā samierinātājs pārstāvēs tagadējais ES Tiesas tiesnesis Egils Levits.

Ministru kabinets nominējis Levitu, kā arī līdzšinējo  Satversmes tiesas (ST) tiesnesi Kristīni Krūmu un Latvijas Universitātes profesori Daigu Rezevsku pārstāvēt Latviju EDSO Samierināšanas un arbitrāžas tiesas samierinātāja, arbitra un viņa vietnieka amatam.

Par samierinātāju izvirzīts Levits, par arbitru - Krūma, bet par arbitra vietnieci - Rezevska. Viņi darbam šajā tiesā jau bija nominēti ar 2007.gada valdības rīkojumu.

Pārstāvju nozīmēšanas kritērijus un procedūru EDSO Samierināšanas un arbitrāžas tiesā nosaka Stokholmas Konvencija par samierināšanu un arbitrāžu EDSO ietvaros, kas Latvijā tika apstiprināta 1997.gada 8.jūlijā.

Katru dalībvalsti tiesā pārstāv viens samierinātājs, arbitrs un viņa vietnieki. Latvijas kandidātus pēc Tieslietu ministrijas ieteikuma apstiprina amatā ar Ministru kabineta rīkojumu. Vēlāk par Latvijas kandidātiem tiek paziņots EDSO Tiesas reģistram.

Darbība EDSO Samierināšanas un arbitrāžas tiesā nenotiek pastāvīgi. Procesi tiek uzsākti tikai pēc attiecīga lūguma par samierināšanas vai arbitrāžas tiesas sastāva izveidi un attiecīgo samierinātāju vai arbitru izvēles, tāpēc kandidātam nav pienākums pārtraukt līdzšinējo darbu, bet viņam ir pienākums darba devēju informēt par darbu šajā tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!