Raidorganizācijām līdz 15.decembrim būs jāvēršas Nacionālās radio un televīzijas padomē (NRTP) ar lūgumu pārreģistrēt televīzijas kanālus, vai nu saglabājot bezmaksas kanālu statusu, vai sākot par tiem prasīt maksu, nolemts pirmdien Satiksmes ministrijā (SM) notikušajā diskusijā.

Kā pastāstīja satiksmes ministra Kaspara Gerharda (TB/LNNK) padomniece Inga Spriņķe, pēc televīzijas kanālu pārreģistrācijas attiecīgi NRTP būs spējīga nosaukt datumu, kad valstī notiks pāreja no analogās uz digitālo televīziju.

Viņa gan atkārtoti uzsvēra, ka pāreja varētu notikt daudz ātrāk nekā plānots un viennozīmīgi tas notiks 2010.gada pirmajā pusē.

Tāpat diskusijas gaitā nolemts, ka SM virzīs izskatīšanai grozījumus Elektronisko mediju likumā, precīzāk definējot, kas ir nacionālās apraides kanāls. Šim nolūkam tiks gaidīti arī raidorganizāciju priekšlikumi.

Jautāta par to, vai noteiktajā termiņā visām raidorganizācijām izdosies pieņemt lēmumus par to telekanālu turpmāko statusu, Latvijas Raidorganizāciju apvienības izpilddirektore Gunta Līdaka uzsvēra, ka šajā gadījumā raidorganizācijām nebūs izvēles, un lēmumi līdz 15.decembrim būs jāizdara visiem.

Taču pašus smagākos lēmumus šajā situācijā viņa prognozē attiecībā uz televīzijas kanālu LNT un TV3 turpmāko statusu, ņemot vērā to, ka "Lattelecom" nav samazinājis apraides maksu, kas ir ne tikai lielāka kā analogajā apraidē, bet par divas reizes augstāka nekā kaimiņvalstīs.

"Izvēle būs ļoti smaga un grūta, un ir grūti prognozēt, kādu lēmumu katra no valdēm pieņems," norāda Līdaka.

Kā ziņots, analogās televīzijas apraides izslēgšana un pāreja uz digitālo televīziju Latvijā varētu notikt daudz ātrāk, nekā plānots iepriekš, pēc 16.novembrī SM notikušās diskusijas par aktuālajiem ar analogās televīzijas izslēgšanu saistītajiem jautājumiem pastāstīja Spriņķe.

"Šī bija pirmā sanākšana kopā pilnīgi visām procesā iesaistītajām pusēm, un katra puse izteica savus komentārus un vērtējumus, kā šī pāreja no analogās apraides uz ciparu formātu varētu notikt viņiem pieņemamākā veidā. Līdz nākamajai pirmdienai katra puse apdomās iespējamos scenārijus šai pārejai, jau nosaucot konkrētus termiņus," pastāstīja Spriņķe.

"Tas, kas viennozīmīgi ir skaidrs un ko ir izteikušas pilnīgi visas puses, ir gatavība daudz, daudz ātrāk veikt šo pāreju, nekā tas ir šobrīd plānots," sacīja ministra padomniece, skaidrojot, ka tajā ir ieinteresētas gan raidorganizācijas, gan VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC), gan sakaru operators SIA "Lattelecom". Šāda ieinteresētība lielā mērā esot saistīta ar finansiālajiem apsvērumiem.

Precīza vienošanās par pilnīgu pāreju uz digitālo televīziju un analogās apraides atslēgšanu gan pagaidām vēl nav panākta, bet provizoriski tas varētu notikt nākamā gada pirmajā pusē, Rīgā - pat nākamā gada 1.martā, atklāja Spriņķe.

Aizpagājušajā nedēļā diskusijas tika aizsāktas LVRTC. Tajās bija aicināti piedalīties Nacionālās radio un televīzijas padomes, Latvijas Raidorganizāciju asociācijas, televīziju, "Lattelecom" un SM pārstāvji. Diskusijās tiek apspriests analogās televīzijas izslēgšanas datums, Elektronisko mediju likumprojekts, kā arī tiesiskie jautājumi, raidorganizācijām pārejot no analogās uz ciparu televīziju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!