Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijas augstskolu pasniedzējus un studentus samulsinājusi kāda Lietuvā reģistrēta kompānija SIA "ACVK", kas latviešu valodā izsūtījusi elektroniskās vēstules, kurās akadēmiskās vides pārstāvji tiek aicināti augšupielādēt internetā studējošo akadēmiskos darbus, lai tos varētu iekļaut plaģiātisma apkarošanas datorsistēmā.

Latvijas Universitātes (LU) pārstāvji norāda, ka šī firma nekādā veidā nav saistīta ar Latvijas augstskolu radīto kopīgo datorizēto sistēmu plaģiātisma izskaušanai.

Lietuvas kompānija cilvēkos varot radīt apjukumu, ka tā ir tā pati sistēma, ko piedāvā LU, taču tas vienkārši ir kāds komercuzņēmums, portālam "Delfi" sacīja LU Sociālo zinātņu fakultātes bibliotēkas vadītājs Jānis Kreicbergs.

"Viņi paziņojumā norāda, ka augšuplēdētos studējošo darbus varot salīdzināt plaģiātisma novēršanai ar miljons citu augšupielādētu vienību, taču šīs ielādēs šķiet ir vienkārši parasts internetā atrasts saturs," minēja Kreicbergs.

LU administrācija aicinājusi savas augstskolas pārstāvjus šo sistēmu neizmantot.


Pērn tika panākta vienošanās par Latvijas augstskolu vienotās datorizētās plaģiātisma kontroles sistēmas izveidi, kura sniedz iespēju pārbaudīt studentu noslēguma darbus pret jau uzkrātajiem darbiem. Pašlaik projektā piedalās Latvijas Universitāte (ar visu fakultāšu studentu noslēguma darbiem), Daugavpils Universitāte, RISEBA un Ekonomikas un kultūras augstskolu. Janvārī sistēmai plāno pievienoties Rīgas Stradiņa universitāte, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Liepājas Universitāte un Rēzeknes Augstskola.

Portāla "Delfi" rīcībā esošais lietuviešu kompānijas augstskolām sūtītās vēstules teksts:

"Šī sistēma ir paredzēta studentu, latviešu valodā uzrakstīto, zinātnisko darbu pārbaudei un tā ir pieejama gan studentiem, gan pasniedzējiem. Pasniedzējiem plag.lv izmantošana ir pilnībā bez maksas. Vēlētos pievērst uzmanību tam, ka sistēma tiek testēta un labākos atrašanas rādītājus tā sasniegs pavasarī. Neskatoties uz to, sistēmā ir sakoncentrēti vairāk kā puse miljona avotu, ar kuriem jau tiek salīdzināti ielādētie dokumenti."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!