Foto: F64

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) šonedēļ noslēgtais līgums ar partiju "Saskaņa" saniknojis daļu šīs arodbiedrības biedru, un tas pat draud sašķelt mediķu arodbiedrību, svētdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Kā vēsta raidījums, Eiropas arodbiedrību institūta vecākais pētnieks Kurts Vandēls apliecinājis - tā nav laba prakse arodbiedrībām piekrist slēgt tiešus sadarbības līgumus ar politiskām partijām.

Raidījums atzīmē, ka pirms diviem mēnešiem sadarbības līgumu ar "Saskaņu" parakstīja arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers

Savienība apvieno lielāko daļu arodbiedrībām. Līguma slēgšanā klāt bijusi arī arodbiedrība "LABA", kas sevi jau pierādījusi kā "Saskaņai" lojālu arodbiedrību, turklāt tās priekšsēdētājs no "Saskaņas" ir ievēlēts Rīgas domē, vēsta raidījums. 

Savukārt Vandēls raidījumam atzinis, ka formāls līgums starp politisko partiju un arodbiedrību ir retums. "Arodbiedrības dažreiz sadarbojas ar tām politiskajām partijām, kurām ir līdzīga ideoloģija. Tomēr formāls līgums tiešām ir reta parādībā, un tas ir riskants arodbiedrībai. Viņus var sākt asociēt ar strādniekiem nelabvēlīgām reformām darba tirgū vai labklājības sistēmā. Ilgtermiņā viņi var kļūt par poliskās elites daļu," atzinis Vandēls.

Pētnieks uzskata - politiķi, piedāvājot šādu līgumu, var meklēt sev jaunus, darbaļaužu vidū labi ieredzētus kandidātus nākamajām vēlēšanām. Bet, ja partija ir pie varas - tai vieglāk panākt, lai arodbiedrības neiebilst pret viņu lēmumiem.

Neapmierinātajiem mediķiem ir bažas, ka pēc līguma noslēgšanas viņu arodbiedrība zaudēs neatkarību, vēsta "de facto".

Klīnikas "Gaiļezers" arodorganizācijas biedre Anita Smeltere raidījumam apliecinājusi, ka jau dzirdēts par to, ka biedri vēlas izstāties no arodbiedrības. P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas arodorganizācijas biedre Sarmīte Plūme raidījumam atzinusi, ka ir droša - lai necer uz viņu protestu pirmajās rindas. Visticamāk - mediķus uz protestiem sasaukt būs grūtāk nekā līdz šim, rezumē raidījums. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!