Foto: F64
Teorētiski likums paredz iespēju sodīt cilvēkus, kuri apzināti neizpilda pilsoņa pienākumu un nepiedalās tautas skaitīšanā, taču Centrālās statistikas pārvalde (CSP) nav represīva iestāde un vienkārši aicina cilvēkus "skaitīties", portālam "Delfi" paskaidroja CSP pārstāvis Aldis Brokāns.

Likums "Par tautas skaitīšanu" nosaka, ka šis ir obligāts pasākums un tajā ir jāpiedalās, skaidroja SCP pārstāvis, norādot – cilvēkiem ir jāsaprot, ka tas notiek viņu interesēs. Nereti cilvēki ir dusmīgi uz valsti, valdību un tāpēc nolemj: "es nepiedalīšos tautas skaitīšanā", taču Brokāns uzsvēra, ka šis notikums ir nozīmīgs, jo atklāj patieso ainu par valstī dzīvojošajiem, un tāpēc nevajadzētu kādu dusmu vai aizvainojumu dēļ to ignorēt.

Brokāns arī uzsvēra, ka atbilstoši Administratīvo pārkāpumu kodeksam, cilvēkus, kuri apzināti nepiedalās tautas skaitīšanā var sodīt, un pat piemērot naudas sodu līdz 250 latiem. Taču CSP pārstāvis uzsvēra, ka pārvalde nav represīvs orgāns un nevienu cilvēku nesodīs. Tos, kuri nebūs paši "saskaitījusies" internetā un nevērs durvis arī tautas skaitītājiem, kuri atnāks uz mājām, pieskatīs automātiski, neiegūstot par viņiem papildu detalizētāku informāciju. Kriminālatbildība par apzinātu "nesaskaitīšanos" nav paredzēta.

Tautas skaitītājiem ir speciālas atpazīšanas zīmes, tāpēc šos cilvēkus ir viegli atpazīt, norādīja Brokāns. CSP pārstāvis izteica nožēlu par to, ka nu cilvēkiem ir liegta iespēja saskaitīties, izmantojot personas kodu un pases numuru un tādēļ ir samazinājusies cilvēku aktivitāte. Viņš pauda – ja cilvēki godprātīgi aizsargātu savus datus, nepubliskojot tos, savukārt trešās personas neizmantotu viņu rokās nonākušos citu personu datus, tāda problēma radusies nebūtu. Tiesa, Brokāns uzvēra, ka šobrīd problēma ir novērsta un jau aizpildītās anketas nav pieejamas.

Jau vēstīts, ka 1.martā Latvijā sākās tautas skaitīšana, kas ir pirmā kopš iestāšanās Eiropas Savienībā. Taču tā neiesākās gludi, un trešdien portāls "Delfi" atklāja, ka, internetā brīvi iegūstot citu cilvēku personu kodus un pases numurus, iespējams iekļūt viņu aizpildītajās tautas skaitīšanas elektroniskās versijas anketās, kā arī izmainīt tajās esošos datus.

Pēc vairākām stundām Datu valsts inspekcija uz laiku lika pārtraukt tautas skaitīšanu internetā, savukārt Ekonomikas ministrija nolēma izvērtēt CSP vadības atbildību, ierosinot dienesta pārbaudi. CSP pēc Datu valsts inspekcijas norādēm liegusi pieeju jau aizpildītajām anketām un slēdza iespēju aizpildīt anketas, izmantojot pases numuru un personas kodu kā identifikatoru.

Savukārt iedzīvotājiem, kuri satraucas par iespējamu savu internetā aizpildīto tautas skaitīšanas anketu nesankcionētu aplūkošanu, Centrālās statistikas pārvalde (CSP) ļaus uzzināt, kad viņu dati ir apskatīti un laboti, un nesankcionētas pieslēgšanas gadījumā vērsīsies policijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!