Foto: DELFI
Plānots, ka Latvijas Radio (LR) ieņēmumi šogad par 800 000 latu pārsniegs izdevumus, apstiprināja LR ģenerāldirektors Dzintris Kolāts.

Tomēr viņš apgalvo, ka to nevar saukt par peļņu. "Ne pie kādiem apstākļiem šos 800 000 latu nevar saukt par peļņu, jo tas ir ļoti riskants un nekādā gadījumā nav īstais vārds. Bezpeļņas uzņēmuma gadījumā šī nauda tiek izmantota iepriekšējo gadu zaudējumu segšanai. Iepriekšējā gada zaudējumi pēc gada pārskata bija 800 950 lati. Tātad viss ieņēmumu pārsniegums pār izdevumiem tiks novirzīts šī mērķa īstenošanai," skaidro Kolāts.

Uz šā gada 1.novembri LR ieņēmumi par 761 431 latu pārsniedza izdevumus. Kolāts skaidro, ka šādu rādītāju ir nodrošinājusi ekonomiska saimniekošana: dažādu līdzekļu un izdevumu samazināšana - gan štatu, gan preču un pakalpojumu iegādes samazinājums.

Lai sasniegtu iecerēto, līdz gada beigām vēl nepieciešami 40 000 latu. LR vadītājs ir pārliecināts, ka iecerēto sasniegt ir iespējams.

Runājot par 2009.gada darbības rādītājiem, Kolāts atzīst, ka pavasarī LR bija situācija, kas liecināja, ka uzņēmums pilnībā varētu beigt pastāvēt. Tomēr situāciju izdevies uzlabot - gan pašu darbības rezultātā, gan, pateicoties valdības atbalstam.

"Es LR darbību salīdzinātu ar slimnieku, kurš gada sākumā pārcieta smagu un riskantu operāciju. Šobrīd slimnieka veselības stāvoklis ir stabilizējies - viņš pamazām sācis staigāt, skatās televīziju un klausās radio. Ja atveseļošanās periods netiks pārtraukts ar kaut kādiem sarežģījumiem vai arī pats slimnieks nesagandēs savu dzīvi, dzerot šņabi vai pīpējot, tad izskatās, ka atveseļošanās varētu veiksmīgi turpināties. Protams, šis gads ir bijis pietiekami smags," stāsta Kolāts.

LR vadītājs ir pārliecināts, ka arī nākamais gads būs sarežģīts. Jau tagad ir skaidrs, ka nepietiekama finansējuma dēļ nāksies samazināt apraides platību divām LR programmām - "Klasika" un "Doma laukums".

"Nākamgad mums paredzēti vēl divi lieli projekti. Viens no tiem - Latvijas Radio koris pāries Kultūras ministrijas pārraudzībā. Tiesa, to gan nevarētu nosaukt par projektu, drīzāk tas ir saimniecisks darījums. Sarežģīts un interesants projekts ir Latvijas Radio 2 atdošana nomā. Jāuzsver, ka šāda veida projekts Eiropā ir ļoti reti sastopams," atzīst Kolāts.

Kā vienu no nākamā gada galvenajiem uzdevumiem Kolāts izvirza pārdošanas darba aktivizēšanu. "Ir jāmeklē kaut kādas citas formas, kā padarīt interesantus raidījumus vai programmu kopumā arī reklāmdevējiem. Kamēr valsts dotācijas nav pietiekamas, mēs esam spiesti to darīt, bet jāskatās, kā to darīt, lai nemainītu saturu," akcentē LR vadītājs.

Kolāts arī pastāstīja, ka nākamajā gadā LR iecerējis turpināt darbu pie jaunu tehnoloģiju un jauna medija veidošanas. Patlaban atlikti apvienošanās procesi, jo šī brīža situācijai tie ir pārlieku sarežģīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!