Foto: F64
Ekspertu veiktajam Latvijas augstskolu studiju programmu izvērtējumam ir jābūt publiskam, lai nākamajiem studentiem būtu objektīva informācija par augstskolu piedāvājumu, pirmdienas rītā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Latvijas Universitātes (LU) rektors Mārcis Auziņš.

LU rektors uzsvēra, ka, viņaprāt, pētījumu par studiju programmu kvalitāti būtu vajadzējis publicēt vēl pirms sākusies jauno studentu uzņemšana. LU šajā situācijā no savas puses ir nodrošinājusi, ka zemāk novērtētajās studiju programmās jaunus studentus neuzņem.

Arī Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektors Leonīds Ribickis sarunā raidījumā "900 sekundes" teica, ka zemāk novērtētajās studiju programmās uzņemšana nenotiek.

Pēc Ribicka domām, studiju programmu vērtēšana ir nepieciešama un vērtējama pozitīvi, jo tas arī pašām augstākās izglītības iestādēm ļāvis paskatīties uz savu piedāvājumu no malas. Tomēr negatīvi, ka dažas augstskolas sevi novērtēt nemaz neļāva un šajos datos tās neesot atrodamas.

Auziņš sarunā LNT arī pauda uzskatu, ka izglītības ministra Roberta Ķīļa aicinājums Augstākās izglītības padomi (AIP) publiskot pētījuma rezultātus ir spēlēšanās, jo pētījuma rezultāti ministram esot zināmi. Līdz ar to Ķīlis tos būtu varējis atklāt pats.

To, cik precīzu ainu par studiju kvalitāti pētījums ir devis, LU rektors tieši nekomentēja, taču atzina - diemžēl daži vērtēšanas kritēriji bijuši neskaidri, līdz ar to atsevišķi dati varētu būt savstarpēji nesalīdzināmi.

Auziņš arī piebilda - ja vienīgais apjomīgā pētījuma rezultāts būs dažu programmu slēgšana, to noteikti nevarēs saukt par būtisku soli uz augstākās izglītības sistēmas sakārtošanu. Augstākās izglītības sistēmā nepieciešamas pamatīgākas reformas, piebilda LU rektors.

Jau vēstīts, ka eksperti izvērtējuši Latvijas augstskolu 854 studiju programmu kvalitāti un ilgtspēju, un 55 ir atzītas par tādām, kuras būtu slēdzamas, pagājušajā nedēļā vēstīja žurnāls "Ir".

Augstākās izglītības padome (AIP) gan uzsvēra, ka šī informācija neatbilstot patiesībai, taču studiju programmu izvērtējuma rezultātus neatklāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!