Foto: DELFI

Marijas ielā 6 esošās ēkas īpašnieki nav īstenojuši Rīgas domes (RD) noteiktos drošības pasākumus, lai novērstu mājas apdraudējumu iedzīvotājiem, pastāstīja Pilsētas īpašumu komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR).

Ēkas īpašniekiem līdz 16. oktobrim tika uzticēts ap ēkas fasādi uzstādīt sastatnes un novērtēt tās tehnisko stāvokli, kā arī uz ietves uzstādīt gājēju tuneli.

Šobrīd redzams, ka nekādi drošības pasākumi līdz galam īstenoti nav un darbi uzsākti tikai formāli. "Piektdien Īpašuma departaments saņēmis vēstuli no viena no īpašniekiem, kurā teikts, ka viņi nespēj vienoties par naudas sadali, ko atvēlēt ēkas konservācijas darbiem," skaidroja Īpašumu komitejas priekšsēdis Oļegs Burovs. Līdz ar to, viņš departamentam uzticējis sagatavot īpašniekiem rakstisku brīdinājumu, kurā viņus informē, ka pašvaldība veiks ēkas piespiedu sakārtošanas darbus.

Plānots, ka dome ēkas konservāciju uzsāks 1. novembrī. Aptuvenās aplēses liecina, ka tas varētu izmaksāt no 20 000 līdz 30 000 eiro. Vēlāk dome šo summu pieprasīs no nama īpašniekiem.

Nama konservācijas darbu laikā plānots noņemt ēkai dekoratīvo sietu, ar ekspertu starpniecību novērtēt ēkas tehnisko stāvokli, uzlikt sastatnes, nodrošināt fasādes nostiprināšanu, kā arī uzstādīt gājēju tuneli. Paredzēts, ka pēc darbu veikšanas ēkai dekoratīvais siets no jauna uzstādīts netiks.

Nama īpašnieku pārstāvji 29. septembrī Rīgas domes Vidi degradējušo būvju komisijas sēdē solīja līdz nākamā gada augustam veikt grausta fasādes renovācijas darbus. Rekonstrukcijas projektu viņi solīja iesniegt būvvaldē nedēļas laikā, taču tas joprojām nav izdarīts.

Burovs pauda neticību par īpašnieku nodomiem 500 000 eiro vērto projektu tik tiešām realizēt. "Ja viņi nespēj vienoties par 20 000 eiro sadali savā starpā - kā viņi to izdarīs par 500 000? Iespējams, solījums par ēkas fasādes atjaunošanu bija tikai formalitāte, lai uz laiku nomierinātu komitejas pārstāvjus un iedzīvotājus," pauda Burovs.

Līdz ar to komitejas priekšsēdis neizslēdz iespēju, ka sodu 5000 eiro apmērā, kuru sākotnēji plānoja piemērot tad, ja ēku neatjaunos līdz nākamā gada augustam, piešķirt ātrāk. Par to gan departaments lems tikai pēc ēkas tehniskās apsekošanas.

Kā ziņots, 1. oktobrī no Marijas ielā 6 esošās ēkas uz braucamās ceļa daļas nokrita fasādes fragments.

RD atbildīgie dienesti mājas īpašniekiem noteica līdz 9. oktobrim uzsākt un līdz 16. oktobrim veikt visus nepieciešamos drošības pasākumus apdraudējuma novēršanai.

Ēka jau vairāku gadu garumā ir izpelnījusies Rīgas slavenākā grausta nosaukumu. Īpašumu veido zemes vienība 1432 kvadrātmetru platībā, uz kuras atrodas piecstāvu dzīvojamā ēka un pagrabs zem pagalma. Tā ir klasificēta kā B kategorijas vidi degradējoša būve un tai ir piemērota paaugstināta nodokļu likme, līdz ar to 488 eiro vietā īpašnieki ik gadu maksā vairāk nekā 17 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!