Foto: LETA

Bijušais satiksmes ministrs, tagad Saeimas deputāts Anrijs Matīss (V) būtu gatavs atgriezties ministra amatā, "ja kādreiz tāda nepieciešamība radīsies". "Bet tas nenozīmē, ka par katru cenu," laikrakstam "Diena" apgalvojis politiķis.

Deputāts skaidrojis, ka Laimdotas Straujumas (V) valdības maiņa bija gaidāma agri vai vēlu, jo par to runāja jau uzreiz pēc Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā. "Manuprāt, tas bija lielā mērā ieprogrammēts jau labu laiku iepriekš," sacīja deputāts.

"Esmu bijis ministrs trijās valdībās, līdz ar to bija laiks pierast, ka nezini, cik ilgas būs pilnvaras. Nedomāju, ka šajā valdībā kāds strādāja slikti, bija laba komanda, katrs no ministriem bija ļoti spēcīgs, bet valdībā trūka... vilkmes," teicis Matīss, "manuprāt, galvenā problēma bija tā, ka nebija skaidru mērķu, ko gribam sasniegt. Nebija stingra uzstādījuma: ejam uz priekšu, izdarām to, to un vēl to. Arī valdības deklarācija bija ļoti izplūdusi. Bet tas ir pamatdokuments, saskaņā ar kuru valdībai jāstrādā. Katrs uzskatīja par vajadzīgu tajā iekļaut savas vēlmes, līdz ar to izveidojās teksts uz 18 lapaspusēm, kur īsti neviens neko nevarēja saprast. Manuprāt, deklarācijā ir jābūt nodefinētiem mērķiem, uz ko valdība iet, un tad katrā jomā pa dažiem uzdevumiem, kas konkrēti jāpaveic. Un tad arī ļoti stingri uz to jāskatās. Bet mēs strādājām tādā kā ugunsdzēšanas režīmā - pienāk termiņš lemšanai par "Citadeli" vai "airBaltic", tūlīt pat naktī jānolemj."

Nākamās valdības veidošanas process, pēc Matīsa vārdiem, pašlaik ir samocīts un stipri ieildzis. "Ja ir definēts, ka partijas vadītājs ir pretendents uz premjera amatu, un mums ir partijas vadītājs, tad ir skaidrs, uz ko jāvirzās! Ja koalīcijas partijām būtu pretenzijas, nāktos virzīt citu kandidātu, bet šobrīd mēs nevienu pat neesam nosaukuši," partijas kolēģus kritizējis bijušais ministrs.

Pēc viņa domām, "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa būtu piemērota premjera amatam: "Domāju, ka valdības vadītājam nepieciešamā harisma un līderība viņai piemīt."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!