Foto: LETA
Saeimas deputāts Igors Meļņikovs lūdz atsaukt televīzijas kanāla "TV3" raidījumā "Nekā personīga" publiskoto informāciju par viņa konfliktu ar kaimiņiem, norādot, ka tā ir klajā pretrunā ar reāli notikušajiem un arī tiesībsargājošo iestāžu nodibinātajiem, un procesuālajos dokumentos nostiprinātajiem apstākļiem.

Deputāts uzskata, ka raidījumā pausts apzināti nepatiess un viņu apkaunojošs izdomājums, kas izplatīts publiskā vidē. "Manuprāt, lai apkaunotu manu godu un cieņu, un celtu man neslavu, tas ticis darīts apzināti," pauž deputāts.

Par 2010. gada 1. jūnijā notikušo incidentu, kurā bija iesaistīts Arno Olehno, uzsākti divi kriminālprocesi, kurus izmeklēja Jūrmalas policijas iecirknī.

"Kriminālprocesu ietvaros nav nodibināts tas, ka es norādītajā laikā būtu atradies alkoholisko dzērienu vai narkotisko vielu iespaidā," skaidro deputāts.

"Raidījuma sižetā tika izklāstīta juridiski pilnīgi nekorekta situācija. Kriminālprocess, kas atrodas Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Jūrmalas iecirkņa amatpersonu lietvedībā, man ir piešķirts cietušā procesuālais statuss, jo tieši Olehno ar savu prettiesisko rīcību man nodarīja miesas bojājumus un šie miesas bojājumi ir konstatēti tiesu medicīnas eksperta atzinumā, līdz ar to, nekādi nav pamata runāt par to, ka manās darbībās būtu konstatēts jebkas prettiesisks. Eksperta atzinumā ir norādīts tas, ka: "Miesas bojājumi Meļņikovam radušies, saņemot sitienus ar dūri procesa virzītāja norādījos apstākļos, tas ir, saņemot sitienu ar roku pa kreiso aci ne mazāk kā 15 reizes"," skaidro deputāts.

Savukārt Jūrmalas pilsētas tiesā tiek iztiesāts kriminālprocess Jaroslava Meļņikova apsūdzībā, un šajā kriminālprocesā man ir piešķirts liecinieka procesuālais statuss. No iepriekš minētā nākas secināt, ka TV3 pārraidītajā sižetā tikuši norādīti pilnībā sagrozīti un patiesībai neatbilstoši fakti, uzsver Meļņikovs.

Tiesa skata lietu celtās apsūdzības apjomā un tādā apsūdzībā, kādā tā saņemta tiesā, tādējādi nekādi nav rodama juridiskā loģika par noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu grupā, kā arī nav izprotams tas, kā manam pilngadīgajam dēlam inkriminētais noziedzīgais nodarījums būtu attiecināms uz mani kā Saeimas deputātu. Vēl vairāk, liecinieka procesuālais statuss izslēdz iespēju uzsākt kriminālvajāšanu, tas likuma izpratnē nav iespējams, jo lieta nodota tiesai pret citu personu.

Deputāts arī uzsver, ka raidījumā izskanējušais viedoklis par iespējamo noilgumu liecina par to, ka sižeta autors pilnīgi nepārzina kriminālprocesuālās normas, jo, saskaņā ar Krimināllikumu, apsūdzības celšana pārtrauc noilguma termiņa tecējumu, proti, iztiesājot lietu noilguma termiņa iestāšanās vienkārši nav iespējama.

Ņemot vērā iepriekš minēto, raidījuma "Nekā personīga" sižetā pārraidītās ziņas ir klajš izdomājums un tā mērķis ir bijis mani apmelot, pie kam šie meli tika izteikti apgalvojuma formā, uzskata deputāts "Ļoti būtiski ir tas, kā šo televīzijas sižetu uztvēra neitrāls skatītājs un neitrāls lasītājs. Vērtējot pārraidītās nepatiesās ziņas par mani kontekstā ar manu personību, proti, ir radīts nepatiess viedoklis par to, ka politikā iesaistīta persona ir iesaistīta arī kriminālās darbībās, uzsver Meļņikovs.
Televīzijas sižetam trūkst jebkādas patiesībai atbilstošu faktu bāzes, mans dēls ir pilngadīgs, tādējādi nav nekāda pamata saistīt mana dēla rīcību ar mani, nedz ar mani kā Saeimas deputātu," atgādina Meļņikovs.

Viņš norāda, ka likumā "Par presi un cietiem masu informācijas līdzekļiem" ir definēts, ka redaktors (galvenais redaktors) atbild par masu informācijas līdzeklī publicētās informācijas saturu. Satversmē ir noteikts, ka ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt, izplatīt informāciju un paust savus uzskatus, bet šīs tiesības nav absolūtas, tās likumā paredzētajos gadījumos ir ierobežotas, lai aizsargātu citu cilvēku tiesības, vienlaicīgi nosakot, ka valsts aizsargā cilvēka godu un cieņu.

Deputāts norāda, ka starptautiskie cilvēktiesību instrumenti pieļauj vārda brīvības ierobežošanu, lai aizsargātu personas godu un cieņu. Goda un cieņas aizsardzība, kā arī aizsardzība no neslavas celšanas, kā viens no leģitīmiem mērķiem personas vārda brīvības ierobežošanai ir izdalīts gan ANO Starptautiskajā paktā par pilsoniskajām un politiskajām tiesībām, gan arī Eiropas Cilvēktiesību konvencijā.

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, tā kā televīzijas kanāla TV3 2012. gada 20. maijā raidījuma "Nekā personīga" sižetā ir pārraidīta klaji melīga un patiesībai neatbilstoša informācija par mani un par kriminālprocesu virzību, lūdzu atsaukt publiski pausto nepatieso informāciju, skaidro deputāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!