Foto: LETA

Tā dēvētajā "melnajā sarakstā" jeb to personu sarakstā, kurām liegta ieceļošana Latvijā, pirmdien tiks iekļauti trīs vai četri Krievijas kultūras darbinieki, pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Procedūra vēl nav pabeigta, tāpēc Rinkēvičs atturējās nosaukt konkrētus uzvārdus. Viņš atzīmēja, ka uzvārdi būs pietiekami pazīstami.

Sarakstā tiks iekļautas personas, kas aktīvi paudušas atbalstu starptautisko normu pārkāpumiem, Krievijas rīcībai Ukrainā un Krimas aneksijai. „Es neuzskatu, ka pie pašreizējiem apstākļiem, īpaši pagājušās nedēļas kontekstā, kāda ES valsts un īpaši Latvija var tikt izmantota kā platforma informatīvajā karā," sacīja ministrs.  

Viņš atzina, ka šis saraksts ir arī kā signāls, ka tad, ja kādi pasākumi sāks pārvērsties par daļu no informatīvā kara, tad Latvija savu telpu aizsargās.

Ministrs nenoliedza, ka viens no šiem pasākumiem ir „Jaunais vilnis", taču ir arī citi, kuru norisei līdzi tiek sekots.

Viņš sacīja, ka arī tad, ja kāds no šiem sarakstā iekļautajiem cilvēkiem jau pašlaik ir Latvijā, tad pastāv noteikta kārtība, kas paredz viņus aicināt noteiktā laika posmā valsti atstāt.

Rinkēvičs atgādināja, ka kultūras pasākumi nav politika un tāpēc politiskas tēmas nav skaramas. Ja tās tiks skartas, tad „mēs adekvāti rīkosimies", sacīja ministrs.

Viņš atzīmēja, ka šis nav galīgais saraksts, taču tajā noteikti netiks iekļauta „visa Krievijas kultūras darbinieku saime". 


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!