Foto: Publicitātes foto

Kultūras un atpūtas parka "Mežaparks" teritorijā ceturtdienas, 22.maija, redzēts alnis, tādēļ "Rīgas meži" aicina parka apmeklētājus būt uzmanīgiem un dzīvniekam netuvoties.

Kā portālu "Delfi" informē "Rīgas mežu" pārstāve Inese Lozjuka, pēdas un aculiecinieku apraksts liecina, ka manītais dzīvnieks ir paliela auguma aļņu bullēns.

Viņa atgādina, ka šis ir jau otrais gadījums, kad "Mežaparkā" redzēts alnis –arī 2012. gada maijā parka teritorijā bija iemaldījies aļņu teļš.

Uzņēmums pieļauj, ka alnis Mežaparka nonācis, pārpeldot Ķīšezeru, jo šie dzīvnieki ir lieliski peldētāji.

Aļņiem mazuļi dzimst maija beigās un jūnija sākumā un uzturas kopā ar māti līdz brīdim, kad tai piedzimst nākamie mazuļi. Tāpēc šis alnis visdrīzāk ir gadu vecs un nupat kā nošķirts no mātes, skaidro Lozjuka.

"Rīgas meži" aicina "Mežaparka" apmeklētājus būt uzmanīgiem un dzīvniekam bez vajadzības netuvoties. Tāpat ieteicams uzmanīt bērnus un turēt saitē suņus. Alnis ir miermīlīgs dzīvnieks un cilvēkam neuzbrūk, ja neskaita aļņu mātes, kuras aizstāv savus mazuļus. Taču pārbiedēts dzīvnieks var uzvesties visai neaprēķināmi. Ieteicams uzmanīties arī autovadītājiem – aļņi apzinās, ka ir lieli dzīvnieki, tādēļ no automašīnām nebaidās.

Lozjuka norāda, ka alnis (Alces alces) ir vislielākais dzīvnieks Latvijā. Tas var sasniegt divu metru augstumu līdz skaustam, gandrīz trīs metru garumu un 300-350 kilogramu svaru.

Tāpat alnis ir viens no vecākajiem Latvijas iemītniekiem un dzīvo šeit jau kopš ledus laikmeta beigām. Gadsimtiem ilgi tas bijis mūsu vienīgais briedis un par alni iesaukts tikai pirms kādiem simt gadiem. Lietuvieši un reizēm arī latgalieši alni vēl tagad sauc par briedi. Rīgas pilsētai piederošajos mežos mīt ap simts aļņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!