Foto: LETA

Veselības ministrija (VM), Labklājības ministrija (LM) un "Vienotības" Saeimas frakcija vērsusies parlamenta Sociālo un darba lietu komisijā ar priekšlikumiem atteikties no ieceres, ka par dzimumšūnu ziedotājām var būt tikai jau iepriekš dzemdējušas sievietes, liecina komisijā pieejamā informācija.

Likumprojekts ar tajā iekļauto normu par dzimumšūnu ziedošanas ierobežojumiem otrajā lasījumā tika atbalstīts, taču pirms Saeima to paspēja izskatīt arī trešajā lasījumā, iepriekšējais veselības ministrs Guntis Belēvičs, kurš bija ierosinājuma autors, demisionēja, un jaunā veselības ministre Anda Čakša norādīja, ka, viņasprāt, aizliegumi nestrādā un olšūnu ziedošanai jābūt brīvai izvēlei, taču tam jāveido reģistrs.

Priekšlikumi trešajam lasījumam bija jāiesniedz līdz 30. jūnijam, un to arī šajā laikā ir izdarījušas gan VM un LM, gan arī "Vienotības" frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Edvards Smiltēns. Priekšlikumu iesniedzēji aicina atteikties no otrajā lasījumā atbalstītās normas par ierobežojumiem. Smiltēns to pamato ar nespēju saskatīt saprātīgu un leģitīmu iemeslu, kādēļ sievietēm aizliegt ziedot olšūnas tikai tāpēc, ka tās nav dzemdējušas.

Arī Saeimas Juridiskais birojs savā atzinumā norāda, ka aizliegums varētu būt pretrunā ar Satversmē noteiktām tiesībām uz privāto dzīvi un vienlīdzīgu attieksmi.

Ar priekšlikumu komisijā vērsusies arī Latvijas reģionu apvienības (LRA) deputāte Inga Bite, kura aicina personām, kas vēlas ziedot dzimumšūnas, pacelt vecuma slieksni līdz 26 gadiem. Tāpat viņa rosina dzimumšūnas atļaut ziedot tikai reizi mūžā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!