Foto: Valsts kanceleja

Nacionālās apvienības (NA) iecerei 16.martu noteikt par atceres dienu nav neviena cita koalīcijas partnera atbalsta, pirmdien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis ( V).

NA Saeimā iesniegusi grozījumus likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām", kas paredz atjaunot 16.martu kā atceres dienu. Šis likumprojekts iekļauts Saeimas šīs nedēļas sēdes darba kārtībā.

Premjers skaidroja, ka 16.marts diez vai ir datums, kura izraudzīšana vienotu sabiedrību, tieši otrādi - drīzāk to šķeltu. Pēc premjera domām, Latvijā nebūtu jāatzīmē viena vai otra okupācijas karaspēka gadadienas.

"Šo jautājumu mēs izrunājām. Ne no viena cita koalīcijas partnera atbalsta šai iniciatīvai nav," teica Dombrovskis.

Arī Reformu partijas (RP) pārstāve Inese Lībiņa - Egnere pauda, ka 16. marts nebūtu atceres diena visai sabiedrībai, un labākais kritušo karavīru atceres datums ir Lāčplēša dienā, 11.novembrī.Savukārt par NA iniciatīvu piemērot 16. martam atceres dienas statusu Lībiņa - Egnere izteicās, sakot, ka šī "iecere ir politiski motivēta nevis sabiedrības interesēs".

NA frakcijas deputāts Dzintars Rasnačs teica, ka valstij ir jāizrāda pienācīga cīņa tiem latviešu karavīriem, kuri cīnījušies pret boļševiku režīmu. Viņš atgādināja, ka 16.marts kā atceres diena Latvijā bijusi noteikta 90.gadu beigās, taču 7.Saeima to atcēla. NA to skaidro ar Saeimas reakciju uz Vladimira Putina kļūšanu par Krievijas prezidentu un viņa jaunās ārpolitikas doktrīnas ieviešanu.

NA sagatavotā likumprojekta anotācijā teikts, ka ar likuma izmaiņām "tiks atjaunots vēsturiskais taisnīgums, veicinot valsts oficiālās varas un sabiedrības cieņpilnu attieksmi pret latviešu nacionālajiem karavīriem".

Pirmoreiz 16.martu kā piemiņas dienu 1952.gadā ierosināja atzīmēt bijušo leģiona karavīru organizācija "Daugavas Vanagi", jo 1944.gadā no 16. līdz 19.martam abas Latviešu leģiona divīzijas pirmoreiz darbojās kopīgi pret Sarkano armiju Austrumu frontē pie Veļikajas upes.

Latvijā pirmo reizi 16. martu kā latviešu leģionāru atceres dienu atzīmēja 1990.gadā.

1998. gadā 6. Saeima 16. martu noteica kā oficiālu leģionāru atceres dienu, taču 2000.gadā jau nākamais Saeimas sasaukums svītroja 16. martu no atzīmējamo dienu saraksta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!