Foto: DELFI

Pašreizējā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Eināra Cilinska atlaišanu var uzskatīt par jau notikušu, reaģējot uz Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) brīdinājumu, ka piedalīšanās 16.marta pasākumos pie Brīvības pieminekļa Cilinskim var maksāt ministra amatu, pauž Cilinska pārstāvētās Nacionālās apvienības (NA) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Saeimā tiek runāts, ka NA jau esot padomā jauns vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata kandidāts gadījumam, ja Cilinskis tuvākajās dienās zaudēs amatu. Dzintars to nenoliedz, taču atturas nosaukt Cilinska iespējamā pēcteča vārdu, norādot, ka patlaban par to vēl ir pāragri runāt.

Dzintars uzskata, ka Straujumas brīdinājums, visticamāk, nozīmē, ka 16.marta pasākumos pie Brīvības pieminekļa Cilinskis piedalīsies, vairs neesot ministra statusā.

NA līdzpriekšsēdētājs uzskata, ka premjerministres pārstāvētā "Vienotība" pieļauj kļūdu. "Latvijas valsts pārraksta vēsturi, pakļaujoties Kremļa propagandai," sacīja Dzintars, piebilstot, ka patlaban, kad iebrukums Krimā ir iedragājis Krievijas starptautisko reputāciju, būtu īstais brīdis, lai starptautiskajai sabiedrībai skaidrotu Latvijas vēsturi.

Tikmēr "Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis uzsver, ka viņa pārstāvētā partija savu viedokli nemainīs – ja Cilinskis piedalīsies gājienā pie Brīvības pieminekļa, NA būs jāmeklē jaunu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru.

"Cilinska rīcībā vēl ir pietiekami daudz laika, lai savu lēmumu mainītu un godu kritušajiem leģionāriem atdotu, aizbraucot uz Lestenes kapiem," sacīja Zaķis.

Viņš uzsver, ka Cilinska līdzdalība gājienā pie Brīvības pieminekļa "sasaistītu Latvijas valsti" ar šo pasākumu un Krievijas propaganda to varētu izmantot, lai nomelnotu Latvijas reputāciju. Īpaši bīstami tas ir šogad, kad Krievijas propaganda situāciju Ukrainā atspoguļo kā liecību par fašisma atdzimšanu ne tikai Ukrainā, bet visā Eiropā.

"Delfi" jau ziņoja, ka Ministru prezidente Straujuma jau oficiāli brīdinājusi koalīcijas partnerus par to, ka līdzdalība 16.marta pasākumā pie Brīvības pieminekļa Cilinskim var maksāt amatu.

Tiesa gan, kā NA, tā arīdzan "Vienotības" politiķi uzsver, ka Cilinska demisija vēl nenozīmē izmaiņas koalīcijas sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!