Foto: LETA

Vairāki opozīcijas rosinātie likumprojekti šodien Saeimas sēdē tika atbalstīti ar nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) atbalstu, tādējādi jau pirmajā Saeimas sēdē pēc valdošās koalīcijas partiju attiecību krīzes saasinājuma kļuvis redzams, ka ne visos jautājumos Valda Dombrovska (V) vadītajai valdībai pietiek balsu vairākuma nodrošināšanai.

Nacionālā apvienība, kā arī vairāki pie frakcijām nepiederošie deputāti šodien atbalstīja politiskās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) rosināto Jaunatnes likuma grozījumu nodošanu Saeimas komisijām, savukārt citi koalīcijas pārstāvji - "Vienotība" un Reformu partija - balsoja pret šī likumprojekta vērtēšanu Saeimā. Līdzīga situācija bija arī ar SC sagatavotajiem grozījumiem Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā. Abu likumprojektu mērķis ir paplašināt jauniešu līdzdalību nodarbinātību veicinošos pasākumos.

Tāpat ar VL-TB/LNNK palīdzību tika konceptuāli atbalstīts Zaļo un zemnieku savienības iesniegtais likumprojekts, kas paredz, ka par Eiropas Savienības (ES) komisāra amata pretendenta apstiprināšanu jālemj Saeimai. Pārējie koalīcijas partneri balsoja pret šo ieceri.

Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA uzsvēra, ka nacionālā apvienība par šiem jautājumiem esot pārliecināta pēc būtības. Proti, jautājums par ES komisāra izvēli neesot jārisina kuluāros un jābūt pēc iespējas lielākai atklātībai, tāpēc būtu vērts apspriest arī parlamenta iesaisti šī lēmuma pieņemšanā. Tāpat esot nepieciešams diskutēt par jaunatnes nodarbinātības problēmām.

Vienlaikus Dzintars sacīja - ja koalīcijas līgums ļoti stingri darbojas, tad reizēm jāpiekrīt koalīcijas partneriem arī tajos jautājumos, kuros viedoklis ir atšķirīgs. Savukārt patlaban koalīcijas līgums faktiski nestrādā un katrs jautājums tiek vērtēts atsevišķi.

Nacionālās apvienības līderis atkārtoti solīja, ka VL-TB/LNNK neplāno, piemēram, sagraut budžetu vai radīt problēmas valstij, tomēr likumu grozījumi un citi jautājumi tikšot vērtēti atbilstoši politiskā spēka "programmai un pārliecībai".

Kā ziņots, VL-TB/LNNK novembra sākumā vērsās pie premjera Dombrovska, prasot atsaukt no amata, tieslietu ministru Jāni Bordānu, ko nacionālā apvienība savulaik izvirzījusi šim amatam. Tomēr Dombrovskis nolēma "pagaidām neprasīt" Bordāna demisiju, argumentējot, ka ir svarīgi turpināt virzīt ministra pieteiktās reformas. Tas paplašināja plaisu starp koalīcijas partneriem, un VL-TB/LNNK paziņoja, ka līdz ar to spēku zaudējis koalīcijas līgums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!