Foto: LETA

Nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) ir nostiprinājies viedoklis par nepieciešamību paplašināt koalīciju ar Latvijas Reģionu apvienību (LRA). Tomēr VL-TB/LNNK galvenie partneri ir pašreizējās koalīcijas partijas, tāpēc, ja Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) turpinās ultimatīvus uzstādījumus, tos nākšoties respektēt.

Viedoklis, ka koalīcijas paplašināšana būtu lietderīga ilgtermiņā, nacionālajai apvienībai pēc šodienas tikšanās ar LRA nav mainījies, bet drīzāk nostiprinājies, žurnālistiem sacīja VL-TB/LNNK valdes loceklis Roberts Zīle. Šāda koalīcijas paplašināšana radītu lielāku stabilitāti valdības lēmumos, tajā skaitā, par enerģētikas sektoru un termiņuzturēšanās atļaujām. Lai valdībā ņemtu LRA, nacionālā apvienība pašreizējos koalīcijas partnerus mēģināšot pārliecināt "ar prātu nevis spēku".

VL-TB/LNNK valdes loceklis Imants Parādnieks, taujāts par ZZS sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" pārstāvju sociālajās vietnēs pausto, ka nacionālās apvienības ultimāti esot tie, kas bremzē valdības veidošanu, norādīja, ka apvienība nekādu ultimātu nav uzstādījusi, un Zīle ir precīzi raksturojis politiskā spēka nostāju.
"Skaidrs, ka mūsu pamatsadarbības partneri ir pašreizējās koalīcijas partneri.

Ja tur būs ultimatīvi uzstādījumi, kādi līdz šim bija no ZZS, ka nekāda koalīcijas paplašināšana nav nepieciešama, tad nāksies to respektēt un [ar LRA] sadarboties ārpus koalīcijas. Taču būtu tikai pašsaprotami, ja LRA piedalītos valdības darbā ar pilnu atbildību," uzsvēra Parādnieks.

Šodien notikušās tikšanās laikā neesot spriests par VL-TB/LNNK un LRA bloka veidošanu.

LRA līderis Mārtiņš Bondars norādīja, ka tikšanās vērtējama kā sarunu sākums. Tajā apspriesti jautājumi par nacionālo drošību, enerģētiku, demogrāfiju un to, lai cilvēkiem reģionos nebūtu jāpamet savas mājas, bet viņu pašvaldībām tiktu radītas attīstības iespējas. Sadarbība ir iespējama gan Saeimā, gan "tīšām vai netīšām" nonākot valdībā. Arī no LRA 12.Saeimā ievēlētais deputāts Arturs Kaimiņš norādīja, ka tikšanās laikā secināts - politiskie spēki var sastrādāties.

Kā ziņots, LRA plāno sazināties ar visām pārējām piecām 12.Saeimā ievēlētajām partijām, lai tās aicinātu uz tikšanos. Ar politiskajiem spēkiem iecerēts apspriest gan priekšlikumu par tautas vēlētu prezidentu, gan pašvaldību plašāku iesaistīšanu sadarbībā ar valdību, gan ideju par pašvaldību vadītāju tiešajām vēlēšanām, iepriekš skaidroja LRA līderis Bondars.

Jau vēstīts, ka 12.Saeimā visvairāk mandātu - 24 deputātu vietas - ieguvusi partija "Saskaņa". "Vienotība" jaunajā parlamenta sasaukumā ieguvusi 23 mandātus, ZZS - 21, nacionālā apvienība - 17 vietas. LRA jaunajā parlamenta sasaukumā ieguvusi astoņus deputāta mandātus, bet Ingunas Sudrabas vadītā "No sirds Latvijai" - septiņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!