Foto: LETA
Premjers Valdis Dombrovskis (V) aizvien cer panākt vienošanos par uzturēšanās atļaujām investoriem un līdz ar to par nākamā gada budžeta pieņemšanu un turpināt strādāt pašreizējā koalīcijā, bet Nacionālā apvienība sola palikt valdībā "kamēr tas būs lietderīgi".

Premjers Valdis Dombrovskis (V) trešdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" atzina, ka gan Nacionālā apvienība, gan Reformu partija apliecināja, ka tām nav iebildumu pret nākamā gada budžetu, taču abas partijas izvirza savus nosacījumus. Taču premjers aizvien uzsver, ka viņa mērķis ir panākt kompromisu un turpināt darbu pašreizējā koalīcijā. Viņš izvairījās atbildēt, vai gatavs vadīt mazākuma valdību, ja NA pametīs koalīciju. Viņš gan atzina – ja koalīcijas partneri nestrādā konstruktīvi, izmaiņas koalīcijā ir iespējamas.

Savukārt viens no Nacionālā apvienības līderiem Imants Parādnieks intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" paudis, ka NA turpinās darbu valdībā tik ilgi, "kamēr tas būs lietderīgi". Viņš atgādinājis, ka NA "vienmēr ir paudusi, ka vēlētos, lai valdībā būtu visas tā dēvētās latviskās partijas, tajā skaitā Zaļo un Zemnieku savienība", kura pašlaik ir opozīcijā.

Tai pašā laikā viņš pieļāvis, ka "drīzāk būtu iespējama mazākumvaldība – "Vienotība" un Reformu partija – nekā izmaiņas koalīcijā". "Skaidrs, ka tiks ieguldīti milzīgi līdzekļi, lai tiktu galā ar NA, iespējams, pat personīgi ieinteresējot atsevišķus politiķus. Taču mēs turpināsim darbu valdībā tik ilgi, kamēr tas būs lietderīgi... ," laikrakstam paudis Parādnieks.

Jau ziņots, ka NA izvirzījusi nosacījumus nākamā gada budžeta atbalstam, tai skaitā pieprasot likvidēt vai vismaz ierobežot termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu nekustamā īpašuma pircējiem. Koalīcija diskusijas par šo jautājumu ieilga, un tagad NA kategoriski nepiekrīt pārējo koalīcijas partiju atbalstītajam piedāvājumam termiņuzturēšanās atļauju iegūšanai pret investīcijām nekustamajos īpašumos noteikt kvotu 1000 darījumu gadā.

Ekonomikas ministrija, kuru vada RP deleģētais Daniels Pavļuts, piedāvā termiņuzturēšanās atļauju iegūšanai pret investīcijām nekustamajos īpašumos noteikt kvotu – 1000 darījumu gadā. Piedāvājums paredz atteikties no zemākā investīciju sliekšņa – 50 000 latu, to aizstājot ar vienotu minimālo investīciju slieksni 142 000 eiro.

Termiņuzturēšanās atļauju pieprasītājiem būtu jāveic 25 tūkstošus eiro liela iemaksa īpašā fondā, turklāt šī prasība attiektos gan uz investoriem, kas pērk nekustamos īpašumus, gan uz investoriem, kas iegulda banku subordinētajā kapitālā. Atbilstoši šim piedāvājumam, par kvotas noteikšanu, balstoties uz Ekonomikas un Iekšlietu ministrijas veiktajiem aprēķiniem, ik gadu lemtu valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!