Foto: Publicitātes foto
Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas jeb "Gaismas pils" būvniecībai piesaistīti viesstrādnieki, kas izraisīja Latvijas celtnieku sašutumu par citu valstu pilsoņu nodarbināšanu laikā, kad valstī aizvien ir augsts bezdarba līmenis, ziņo "Latvijas Avīze".

"Būvniecības uzņēmums "RBS Skals " nupat vismaz pieciem Bulgārijas strādniekiem izsniedza darba apģērbu un viņi sāka darboties. Mēs esam satriekti – kur ir solītais patriotisms, ka Nacionālo bibliotēku, valsts lepnumu, būvēs paši latvieši? Kāpēc ir jāaicina viesstrādnieki, ja valstī bez darba ir vairāk nekā 200 000 cilvēku?" ar šo vēstījumu aizvadītajā nedēļā laikrakstā vērsās viens no LNB celtniekiem.

Nacionālo bibliotēku (NB) būvē Nacionālā būvkompāniju apvienība, kurā iesaistījušās trīs lielākās Latvijas būvfirmas – "RBSSKALS", "Skonto būve" un "Re & Re".

Nacionālās būvkompāniju apvienības padomes priekšsēdētājs Māris Saukāns nenoliedza bulgāru strādnieku algošanu, bet neatklāja, cik liels ir viņu atalgojums salīdzinājumā ar šīs profesijas Latvijas darbinieku saņemto algu un vai nebija iespējams šīs profesijas darbiniekus atrast Latvijā.

"Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta vadības un būvniecības komandā patlaban ir iesaistīti vairāki ārvalstu profesionāļi, tostarp itālieši, spāņi un bulgāri, kurus algojam konkrētu betonēšanas un veidņošanas darbu izpildei. Nav noslēpums, ka patlaban būvniecības darba tirgū ir krīzes situācija un labākie profesionāļi devušies peļņā ārpus Latvijas, tomēr "Gaismas pils" ir ļoti svarīgs projekts, un mēs nevaram atļauties iesaistīt šīs būves celtniecībā nekvalificētu darbaspēku," laikrakstam skaidrojis Saukāns.

Abas pārējās bibliotēkā būvniecībā iesaistītās būvkompānijas viesstrādnieku klātbūtni noliedza.

Laikraksts norāda, ka darbā pieņemti betonētāji, un saskaņā ar Nodarbinātības valsts aģentūras datiem, Latvijā vairāki desmiti šīs profesijas pārstāvji meklē darbu. Savukārt Latvijas Būvnieku asociācijas (LBA) vadītājs Viktors Puriņš laikrakstam atzinis, ka viesstrādnieku piesaistīšana ir bezkaislīgs ekonomiskais aprēķins.

Jau ziņots, ka valdība augusta sākumā nolēma atbalstīt Gaismas pils pabeigšanu līdz 2012.gada novembrim un šogad piešķirt šim mērķim papildus 13,6 miljonus latu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. LNB būvdarbus veic "Nacionālā Būvkompāniju apvienība", ko veido trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji - SIA "Re&Re", AS "RBSSKALS" un SIA "Skonto Būve". Saskaņā ar līgumu, ko valsts aģentūra "Jaunie "Trīs brāļi"" ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008. gada 15. maijā, bibliotēkas būvniecība izmaksās 114,6 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!