Foto: DELFI Aculiecinieks
Piektdienas vakarā ap pulksten deviņiem Zemi sasniedza lādētu daļiņu plūsma no Saules, kuras ātrums pārsniedza 700 kilometru sekundē, izraisot ļoti stipru magnētisko vētru un ziemeļblāzmu daudzviet pasaulē, tostarp Latvijā.

Saskaņā ar ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes sniegto provizorisko informāciju magnētiskās vētras spēks sākotnēji sasniedza astoņas balles deviņu ballu skalā, vēlāk ģeomagnētiskās aktivitātes līmenis samazinājās līdz septiņām ballēm, kas joprojām nozīmē stipru vētru, un mērena līdz stipra magnētiskā vētra turpinās arī sestdienas rītā.

Pagājušās nakts sākumā ziemeļblāzma novērota ne tikai Skandināvijas ziemeļos, kur tā ir bieža parādība, bet arī krietni tālāk uz dienvidiem - tostarp Dānijā, Vācijā un Latvijā. Ziņas par ziemeļblāzmu, kas vislabāk bija redzama pusnaktī un ap pulksten vieniem, saņemtas no daudzām Latvijas vietām, arī no valsts dienvidu daļas, piemēram, Līvāniem.

Magnētiskā vētra vietām pasaulē izraisīja radiosakaru traucējumus. Pastāv bažas, ka cietuši satelīti, jo Saules vējš, iespējams, ievērojami saspieda Zemes magnētisko lauku, pakļaujot satelītus spēcīgai lādēto daļiņu plūsmai.

Cilvēku veselību magnētiskā vētra neapdraud, jo Zemes magnetosfēra un atmosfēra pasargā no starojuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!