Foto: LETA

Nacionālās drošības komisijas (NDK) nonākšana "Vienotības" rokās rada nevajadzīgu apdraudējumu valsts drošībai un demokrātijai, pārliecināts ir Latvijas Reģionu apvienības valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars, kurš vienīgais komisijas sēdē balsojis pret "Vienotības" pārstāves Solvitas Āboltiņas kandidatūru.

Bondars jau pirms balsojuma ceturtdien aicināja pārējo partiju pārstāvjus balsot pret Āboltiņas kandidatūru, norādot uz būtiskiem riskiem Latvijai, kas pastāvēs viņas ievēlēšanas gadījumā.

"Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja amatā ievēlot "Vienotības" pārstāvi Solvitu Āboltiņu, lielākā daļa Saeimā ievēlēto partiju ir nodemonstrējusi savu vienaldzīgo attieksmi pret valsts drošības un demokrātijas jautājumiem. Jāsaprot, ka situācijā, kad Nacionālo drošības komisiju vadīs "Vienotības" pārstāve, "Vienotības" pārziņā atradīsies lielākā daļa Latvijas drošības iestāžu. Laikā, kad pret "Vienotības" biedru ir uzsākts kriminālprocess par iespējamu balsu pirkšanu vēlēšanās, nav pieņemams uzticēt jebkādu pārraudzību pār Drošības policiju ne Āboltiņai, ne Straujumai, ne Kozlovskim," uzsver Bondars.

Viņš atgādina, ka Nacionālā drošības komisija veic parlamentāro uzraudzību pār valsts drošības iestādēm - Satversmes aizsardzības biroju, Militārās izlūkošanas un drošības dienestu un Drošības policiju.

"Turklāt, neskatoties uz to, ka Satversmes aizsardzības birojs atrodas Tieslietu ministrijas pārraudzībā, nevienam Tieslietu ministram kopš Baibas Brokas laikiem nav bijusi pielaide valsts noslēpumam. Līdz ar to SAB pārraudzību veic Ministru prezidente Straujuma, kas arī ir "Vienotības" biedre," piebilst Bondars.

Tāpat Bondars norāda, ka nav normāla situācija, ja Nacionālās drošības padomes, kura izskata nozīmīgus ar valsts drošību saistītus jautājumus, pašreizējā sastāvā no kopumā astoņiem locekļiem pieci ir Vienotības pārstāvji.

Jau ziņots, ka ietekmīgās Nacionālās drošības komisijas pirmajā sēdē nolemts, ka to vadīs Āboltiņa. Par viņas kandidatūru šajā amatā balsoja 5 deputāti, bet pret bija viens deputāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!