Foto: DELFI
Ķibele ar kopsavilkuma tabulu ieskaitē latviešu valodā mazākumtautību skolās 3.klasei radījusi apjukumu skolēnos un viņu vecākos, jo Valsts izglītības satura centra (VISC) pieļautās kļūdas dēļ atsevišķās skolās nācies labot sākotnējās skolēnu atzīmes.

10.maijā krievu skolu 3.klasas audzēkņi kārtoja valsts pārbaudes darbu latviešu valodā. Kāda skolēna vecāki portālam "Delfi" pastāstīja par piedzīvoto nepatīkamo pārsteigumu – dažas dienas pēc eksāmena elektroniskajā žurnālā "e-klase" bija lasāmas vienas pārbaudes darba atzīmes, bet pēc pāris dienām tās mainījušas "uz leju".

"Pēc pāris dienām atzīmes tika ievietotas "e-klasē", bet vēl pēc četrām dienām tās tika izdzēstas un aizstātas ar citām, kuras atšķīrās par vienu, divām ballēm, " portālam "Delfi" raksta satrauktie vecāki. Piemēram, sākotnēji skolēns redzējis, ka darbā ieguvis 9 balles, bet vēlāk šī atzīme izlabota uz 8 vai 7.

VISC Pārbaudījumu īstenošanas nodrošinājuma nodaļas pārstāvis Pēteris Zīraks sākumā sarunā ar portālu "Delfi" šādu kļūdu atzina vien pieļāvuma formā, bet vēlāk atteica, ka kļūdas vērtību tabulā bijušas arī pērn un aizpērn. Zīraks gan noliedza, ka kļūdu dēļ atzīmes varētu tik krasi mainīties, tās varēja svārstīties vien vienas balles robežās.

Vēlāk VISC precizēja, ka kopsavilkuma tabulā vērtējuma izteikšanai ballēs tehnisku iemeslu dēļ bija radusies kļūda punktu kopsummas izteikšanai ballēs un iestāde 10.maijā ap pulksten 15:20 nosūtīja e-pasta vēstules izglītības pārvaldēm, ar lūgumu informēt skolas par neprecīzo tabulu un izsūtīt precizēto skolām, kas kārtoja šo ieskaiti. Šī informācija tikusi ievietota arī pārbaudījumu piegādes vietnē, skaidroja atbildīgie.

Jautāts, kāpēc šādas kļūdas ik gadu tiek pieļautas, Zīraks norādīja, ka skolām esot uzdevums visu laiku atjaunot tabulas, taču taujāts, kā skolas var zināt, ka atsūtītā tabula ir nepareiza, VISC pārstāvis konkrētu atbildi nesniedza, vien bilstot, kā esot jāseko jaunumiem. Elektroniskais pasts, kurā skolas aicinātas lietot precizēto tabulu, liecina, ka labotā tabula skolām izsūtīta 11.maijā, kad skolas jau bija sākušas labot skolēnu darbus.

Savukārt kādā latviešu skolā, kurā latviešu valodas pārbaudes darbs bija paredzēts 16.un 17.maijā, portālam "Delfi" pastāstīja, ka VISC uzdevumu lapas abām dienām atsūtījis ar vienādiem datumiem. Sanācis, ka abu dienu uzdevumi ir jāpilda vienā dienā – 16.maijā. Skolotāja, kura publiski savu vārdu atklāt nevēlējās, portālam "Delfi" atzina, ka biežās eksāmenu veidotāju kļūdas radot vēlmi atjaunot sistēmu, kad pārbaudes darbus skolēniem no televizora ekrāna diktēja leģendārais Jānis Mencis.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka otrdien uzdevumu jauktā secība darba burtnīcās un atbilžu lapās centralizētajā angļu valodas eksāmenā 12.klases skolēniem un skolotājiem radīja daudz pārpratumu, kuru dēļ skolēni darbus bija spiesti nodot ar svītrojumiem vai pārrakstīt jaunā veidlapā, iekavējot citiem uzdevumiem atvēlēto laiku.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis trešdien no atvaļinājuma atsaucis VISC vadītāju Gunti Vasiļevski, kuram jāsniedz ziņojums ministram par angļu valodas valsts pārbaudes darbu kvalitāti vidusskolēniem, kas vakar Latvijas skolās izraisīja gan skolēnu, gan skolotāju apjukumu.

Pēc tikšanās ar VISC vadītāju, Ķīlis nolēmis eksāmenu skaidrot dienesta pārbaudē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!