Foto: DELFI.lt

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ir piemērojusi Latvijā reģistrētajai SIA "Pirmais Baltijas Kanāls" administratīvo sodu 1500 latu apmērā par Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma (EPLL) pārkāpumiem raidījumā "Cilvēks un likums", kurā pausta nicinoša attieksme pret Lietuvas brīvības cīņām un 1991.gada 13.janvāra notikumiem.

Sods piemērots, jo minētajā raidījumā netika nodrošināts likumā paredzētais pienākums faktus un notikumus atspoguļot objektīvi, ievērojot viedokļu daudzveidību un nepārraidot vienpusīgu propagandu.

NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants norāda, ka PBK noteiktais sods saistībā ar Lietuvas brīvības cīnītājus apmelojošo raidījumu "Cilvēks un likums" ir maksimālais, ko paredz Latvijas likumi. NEPLP patlaban monitorē PBK saturu, lai pastiprināti uzraudzītu, kā šis plašsaziņas līdzeklis ievēro Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu un citus normatīvos aktus, kas regulē elektronisko plašsaziņas līdzekļu darbību. "Ja šāds pārkāpums atkārtosies, var tikt izskatīts arī jautājums par iespējamo apraides atļaujas anulēšanu," skaidro Dimants.

Padome skaidro, ka likumā noteikts - mediju pienākums ir nodrošināt, lai fakti un notikumi raidījumos tiktu atspoguļoti godīgi, objektīvi, veicinot viedokļu apmaiņu, un atbilstu vispārpieņemtajiem žurnālistikas un ētikas principiem. Noteikts arī, ka komentārus un viedokļus atdala no ziņām un nosauc viedokļa vai komentāra autoru. Pienākums atspoguļot faktus un notikumus objektīvi ietver arī pienākumu atspoguļojot viedokļus, ievērot viedokļu daudzveidību, nepārraidīt vienpusīgu propagandu.

Savukārt raidījuma "Cilvēks un likums" sižetā par Lietuvas brīvības cīnītājiem viedokli sniedz tikai personas, kuru teiktais aizstāv viedokli, saskaņā ar kuru specvienība "Alfa" nav vainojami 1991.gada 13.janvāra traģiskajos notikumos Lietuvā. Sižeta autori šo versiju pasniedz kā neapstrīdami pierādītu. Sižetā nav lūgts to personu (piemēram, Lietuvas tiesībsargājošo iestāžu pārstāvju, aculiecinieku, kuri redzējuši, kā bojā gājuši cilvēki u.tml.) viedoklis, kuras, iespējams, varētu pamatoti oponēt sižeta autoru popularizētajai notikumu versijai un no sižeta neizriet, ka tā autori būtu centušies šādu viedokli iegūt.

NEPLP uzskata, ka sižets veidots tā, lai vienu, neviennozīmīgi vērtētu 1991.gada 13.janvāra Lietuvas notikumu versiju pasniegtu kā neapstrīdami pierādītu, neskatoties uz to, ka pat no sižetā sniegtās informācijas izriet, ka Lietuvas tiesībsargājošās iestādes šai versijai nepiekrīt. Tādējādi sižetā fakti pasniegti apzināti negodīgi.

SIA "Pirmais Baltijas Kanāls" bija pienākums nepieļaut šādu sižetu pārraidīšanu, ja nebija iespējams nodrošināt tādu citu viedokļu atspoguļošanu, kas līdzsvarotu sižeta acīmredzamo vienpusību. Tāpat sižetā ietvertais vienpusīgais faktu un viedokļu atspoguļojums pēc būtības mudina uz nostaļģiju pēc PSRS un ir vērtējams kā centieni diskreditēt Lietuvas (un netieši arī pārējo Baltijas valstu – Igaunijas un Latvijas) neatkarības centienus 1990.-1991.gadā. Tas ir, sižeta faktiskais mērķis ir diskreditēt Baltijas valstu valstiskumu un noliegt PSRS agresiju pret Lietuvu 1991.gada 13. janvārī.

NEPLP ieskatā, lai pienācīgi nodrošinātu viedokļu daudzveidību, SIA "Pirmais Baltijas Kanāls" vajadzēja aktīvi aicināt (tieši aicinot uz intervijām konkrētas personas) sniegt viedokli sižetam pretējā viedokļa paudējiem (atbildīgās Lietuvas tiesībsargājošo iestāžu amatpersonām) un minēto viedokli atspoguļot raidījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!