Pirmdienas rītā Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā no jaunās gripas A/H1N1 jeb “cūku gripas” mirusī paciente jau iepriekš bija slimojusi ar plaušu un nieru slimībām, tāpēc viņai A/H1N1 gripa noritēja smagāk, informē slimnīca.

Paciente sākotnēji ārstējusies ambulatori, taču, stāvoklim pasliktinoties, 3.novembra naktī ievietota Stradiņa slimnīcā – sākotnēji Pulmonoloģijas nodaļā, vēlāk pārvesta uz Intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļu. Ārsti pacientei konstatēja akūtu abpusēju pneimoniju, elpošanas mazspēju, kas nozīmē, ka plaušas nespēj pietiekami uzņemt skābekli. Zināms, ka paciente sajutusi slimības pazīmes pēc atgriešanās no Kaļiņingradas.

Slimnīcas Intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļas vadītājs Pēters Ošs norāda, ka „gripas uzliesmojumos ir smagāki un vieglāki gadījumi”. “Riska grupas pacienti ir tie, kam ir zemāka imunitāte un blakusslimības,” atzīst mediķis, norādot, ka tieši tā bijis arī konkrētajā gadījumā – ārsti pacientei konstatējuši pneimonijas veidu, kas nav plaši izplatīts.

“Cilvēki bez blakusslimībām ļoti reti mirst no gripas. Katru gadu no sezonālās gripas radītām blakusslimībām mirst vismaz pāris cilvēku. Nav pamata teikt, ka A/H1N1 gripa ir kas īpašs,” uzskata Ošs.

Stradiņa slimnīcā pirmdien ievietota vēl viena paciente, kurai konstatēta jaunā gripa. Viņas veselības stāvoklis šobrīd tiek pārbaudīts. Pulmonoloģijas nodaļā ar aizdomām par vīrusu tiek pārbaudīti vairāki pacienti, taču pagaidām A/H1N1 vīruss nav apstiprināts.

A/H1N1 gripa ir akūta elpceļu infekcija. Inficēšanās notiek tieša kontakta ceļā, slima cilvēka elpceļu sekrētam nonākot vesela cilvēka elpceļos vai netieši – iekļūstot elpceļos, ar netīrām rokām vai priekšmetiem, kas ir aptraipīti ar slimu cilvēku elpceļu sekrētu.

Slimība attīstās septiņu dienu laikā pēc inficēšanās. Jaunās gripas klīniskā izpausme neatšķiras no parastās ikgadējās sezonālās gripas izpausmes. Tās pazīmes ir akūts sākums, augsta ķermeņa temperatūra, drebuļi, lauzošas sāpes muskuļos, galvassāpes, nespēks, aizlikts deguns, klepus, sāpes kaklā; retos gadījumos – vemšana vai caureja.

Jau ziņots, ka pirmdienas rītā Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā mira ar jaunās gripas AH1N1 vīrusu saslimusi 56 gadus veca sieviete, kļūstot par pirmo “cūku gripas” upuri Latvijā. Kopumā šobrīd Latvijā reģistrēti 89 saslimšanas gadījumi ar A/H1N1, tostarp 31 bērns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!