Nodokli jauniem automobiļiem turpmāk aprēķinās pēc auto radīto oglekļa dioksīda (CO2) izmešu daudzuma, bet jauno motociklu - atkarībā no dzinēja tilpuma, liecina valdības apstiprinātie Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie likuma grozījumi. Nodoklis tāpat kā līdz šim tiks iekasēts vienu reizi spēkrata reģistrācijas brīdī.

Likumprojekts izstrādāts, lai veicinātu ekonomiskāku un videi nekaitīgāku vieglo transportlīdzekļu izmantošanu, portālu "Delfi" informēja FM pārstāve Agnese Beļkeviča.

Nodoklis vieglajiem automobiļiem šobrīd tiek aprēķināts, ņemot vērā vieglo automobiļu vecumu un motora tilpumu, savukārt motocikliem – pamatojoties uz to vecumu. Nodokļa likmes automobiļiem ir robežās no 75 latiem līdz 250 latiem atkarībā no automobiļu vecuma un vēl no 300 latiem līdz 600 latiem, ja automobiļa motora tilpums pārsniedz 3000 kkubikcentimetrus.

Grozījumi likumā paredz automobiļiem piemērot nodokļa likmi no 36 latiem, ja CO2 izmešu daudzums ir 120 g/km. Savukārt CO2 izmešu daudzumam esot robežās no 121 –170 g/km, nodokļa likme būs viens lats par katru gramu, līdz ar to aprēķinātā nodokļa likme būs ievērojami mazāka nekā šobrīd piemērojamā – 250 lati par iepriekš nereģistrētu automobili. Nākamo CO2 izmešu intervālu robežās nodokļa likmes par katru gramu pieaugs progresīvi, sasniedzot piecus latus par gramu, ja CO2 izmešu daudzums pārsniegs 350 g/km.

Sākot ar 2010. gada 1. janvāri nodoklis pēc jaunās sistēmas tiks piemērots vieglajiem automobiļiem un motocikliem, kuri iepriekš nav reģistrēti vai arī pirmo reizi reģistrēti ārvalstīs pēc 2009. gada 1. janvāra. Savukārt pārējiem vieglajiem automobiļiem un motocikliem, kuri pirmo reizi reģistrēti ārvalstīs līdz 2008. gada 31. decembrim, ir paredzēts saglabāt esošo nodokļa piemērošanas principu – automobiļiem atkarībā no automobiļu vecuma un motora tilpuma, bet motocikliem, pamatojieties uz to vecumu.

Izmaiņas nodokļa aprēķināšanai veicinās Eiropas Savienības izvirzītā mērķa – līdz 2015. gadam samazināt jaunu vieglo automobiļu radīto un siltumnīcas efektu izraisošo CO2 izmešu daudzumu līdz vidēji 140 gramiem uz kilometru – sasniegšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!