Foto: LETA

Panamas dokumentos pieminētajām Latvijas amatpersonām – Rīgas domes deputātam Igoram Kuzmukam (SC) un Valsts policijas vecākajai inspektorei Tatjanai Kungurovai – nav lielu uzkrājumu vai ievērojamu īpašumu, liecina viņu deklarācijas.

Kuzmuks deklarācijas iesniedz kopš 2009. gada jūlija, kad viņš kļuva par Rīgas domes deputātu.

Saskaņā ar Finanšu ministrijas (FM) ziņojumā minēto "Mossack Fonseca" dokumenti liecina, ka Kuzmuks no 2005. gada 16. marta līdz 2006. gada 10. martam bija kompānijas "Werbwnec Ventures Corp." direktors.

Kuzmuks deklarācijā, kuru viņš iesniedzis, stājoties amatā, norādījis skaidras naudas uzkrājumus 3500 latu jeb aptuveni 4980 eiro apmērā, kā arī izsniegtu aizdevumu 10 tūkstošu eiro apmērā.

Tolaik Kuzmuks bija AS "Rīgas fonds "Rif-Invest"" padomes loceklis, kā arī biedrības "Prāta spēks" priekšsēdētājs. Biedrība organizē lekcijas un seminārus, kā arī popularizē integrācijas un vienošanas idejas, liecina "Lursoft" informācija.

Gan 2009., gan 2010. gadā viņš saņēma algu kā Rīgas domes deputāts un AS "Ceļu pārvalde" padomes loceklis. Vēlāk tam pievienojās ieņēmumi no citiem pašvaldības uzņēmumiem.

Kuzmuka izsniegto aizdevumu apmērs nemainījās, bet uzkrājumi atsevišķos gados pazūd. Deklarācijā par 2013. gadu Kuzmuka skaidrās naudas uzkrājumi pieauguši līdz 5000 eiro, bet deklarācijā par 2015. gadu – līdz 13 tūkstošiem eiro.

Kuzmukam pieder dzīvoklis Rīgā, kā arī automašīna "Audi A8".

Kungurova Valsts policijā strādā kopš 2001. gada 17. augusta un tagad ir Valsts policijas vecākā inspektore.

Saskaņā ar "Mossack Fonseca" dokumentos norādīto informāciju Kungurova ir bijusi akcionāre/īpašniece kompānijā "UPPM International Limited", kas reģistrēta 2009. gada 15. decembrī un izslēgta no reģistra 2013. gada 30. aprīlī, taču FM ziņojumā skaidrots, ka Kungurovas dati, iespējams, izmantoti prettiesiski, jo viņa par šādu uzņēmumu neko nav zinājusi.

Kungurovas deklarācijās līdz pat 2015. gadam neuzrādās dalība vai amati kādos uzņēmumos. Viņas vienīgie ienākumi ir alga par darbu policijā. Tāpat viņai nav uzkrājumu vai parādu, kas pārsniegtu 20 minimālās mēnešalgas, un viņa arī nav izsniegusi aizdevumus šādā apmērā.

Deklarācijās līdz 2010. gadam viņa norādījusi, ka viņai pieder dzīvoklis Rīgā, bet kopš 2011. gada tas vairs neparādās.

Jau vēstīts, ka tā dēvētajos Panamas dokumentos minēti Rīgas domes deputāta Kuzmuka un Valsts policijas vecākās inspektores Kungurovas vārdi.

Latvijas vārds ir saistīts ar 2941 ārzonas juridisko personu, ar 162 fiziskajām personām, ar 18 starpniekpersonām un ar 153 adresēm. Starp "Panamas dokumentos" esošajām fiziskajām personām tika identificētas divas amatpersonas, teikts FM informatīvajā ziņojumā par atbildīgo institūciju rīcību saistībā ar publiski izskanējušo informāciju par "Panamas dokumentiem".

"Panamas dokumenti" tika iegūti no Panamas juridiskās kompānijas "Mossack Fonseca" datu centra publiskotajiem vairāk nekā 11 miljoniem dokumentu, kuros atklāts, kā šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!