Foto: DELFI

Rīgas zooloģiskais dārzs 2015.gada budžetā piešķirtos papildu 20 tūkstošus eiro izmantos lāča Bargā mājvietas iekārtošanai, portālam "Delfi" pastāstīja Saeimas deputāts, zoodārza pārstāvis Ingmārs Līdaka (ZZS) .

Saeima, skatot 2015.gada valsts budžeta galīgajam lasījumam iesniegtos priekšlikumus, atbalstīja Līdakas ierosinājumu piešķirt 20 tūkstošus eiro Rīgas domei Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza apmeklētāju un personāla drošības nodrošināšanai.

Līdaka norādīja, ka viena no zoodārza funkcijām ir pieņemt policijas, Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) un citu institūciju konfiscētos dzīvniekus. "Finansējums nepieciešams, lai droši eksponētu Ragaciemā konfiscēto lāci," sacīja Līdaka.

Par piešķirto naudu paredzēts veikt virkni pasākumu lāču mājā, lai uzlabotu zooloģiskā dārza darbinieku un apmeklētāju drošību, piemēram, uzlabot lūku sistēmu un izveidot jumtiņu skatu laukumam, lai cilvēki "nekārtos pāri" nožogojumam un nemestu lācim ēdienu. "Lācis ir 500 kilogramus smags, tas ir milzīgs spēks," sacīja Līdaka, atgādinot, ka lāču māja būvēta 1980. gadu sākumā.

Līdaka arī atzina, ka nevar prognozēt, kāds būs tiesas spriedums par saimnieka vēlmi lāci atgūt, taču jāņem vērā, ka saimniekam bijušas finansiālas problēmas un lietas Latvijas tiesās parasti tiek izskatītas visai lēni. Tādējādi kādu laiku Bargais noteikti pavadīs zoodārzā.

Uzlabojumus plānots veikt līdz zoodārza aktīvās sezonas sākumam - marta beigām.

Pagaidām lācis Bargais iepazīst jauno mājvietu, piebilda Līdaka.

Lācis Bargais uz zoodārzu tika pārvests decembra sākumā, jo viņa iepriekšējā mājvietā konstatēti labturības un drošības noteikumu pārkāpumi. Pekaiņa saimnieks lāci mēģina atgūt tiesas ceļā.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!