Foto: DELFI

Par tīšu likuma pārkāpumu kādas krimināllietas izskatīšanā Tiesnešu disciplinārkolēģija šodien nolēmusi rosināt Saeimai atcelt no amata Daugavpils tiesnesi Ernestu Jokstu.

Kā informēja Augstākās tiesas Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece, disciplinārlietu pret Jokstu ierosinājis nu jau demisionējušais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK). Vērtējot minētā tiesneša pieļauto pārkāpumu, Tiesnešu disciplinārkolēģija šodien to kvalificēja kā tīšu.

Tiesnesis 2011.gada 10.novembrī iztiesājis kādu krimināllietu un par pilna sprieduma pieejamības datumu noteicis 24.novembri, taču bez attaisnojoša iemesla neievērojis to un nepaziņojis, ka pilns spriedums šajā datumā nebūs pieejams. Turklāt, neraugoties uz procesa dalībnieku vairākkārtējiem lūgumiem, pilnais nolēmums viņiem nav izsniegts joprojām.

Disciplinārkolēģija atzina, ka tiesnesis Joksts, nesagatavojot pilnu spriedumu tiesas noteiktajā termiņā, nepaziņojot kriminālprocesa dalībniekiem par attaisnojošiem iemesliem, kuru dēļ pilns tiesas nolēmums nav uzrakstīts, un pēc lietas iztiesāšanas un nolēmuma pieņemšanas līdz šī nolēmuma nodošanai izpildei vai nosūtīšanai nākamās instances tiesai nenodrošinot tiesas nolēmuma pieejamību visām likumā paredzētajām personām, ir pārkāpis Kriminālprocesa likuma 530.panta 2. un 3.daļu un 49.panta 1.punktu.

Ņemot vērā to, ka par līdzīgiem pārkāpumiem tiesnesis jau divreiz bijis saukts pie disciplināratbildības, Tiesnešu disciplinārkolēģija, pamatojoties uz Tiesnešu disciplinārās atbildības likuma 7.panta 2.daļas 3.punktu, pieņēma lēmumu rosināt Saeimai tiesnesi atcelt no amata.

Disciplinārkolēģijas lēmumu par disciplinārsoda uzlikšanu tiesnesis septiņu dienu laikā no lēmuma saņemšanas dienas var pārsūdzēt Disciplinārtiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!