Foto: PantherMedia/Scanpix
Tieslietu ekspertu vērtējums par pilsonības nulles variantu ir politiski angažēts, pavēstīja kustības "Par vienlīdzīgām tiesībām" pārstāvis Jurijs Petropavlovskis.

"Mēs uzskatām, ka pašlaik izteiktie pieaicināto ekspertu viedokļi ir politiski angažēti un bija iepriekš paredzami," sacīja Petropavlovskis.

Viņa pārstāvētā kustība gadu vāca parakstus par Pilsonības likuma grozījumiem, lai visiem nepilsoņiem Latvijā piešķirtu pilsonību, un tie patlaban iesniegti Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK). Paredzams, ka komisija jau šonedēļ lems par vēlētāju iesniegtā likumprojekta tālāko virzību, pieņemot galīgo lēmumu, vai par tiem ir rīkojama otrā parakstu vākšanas kārta, kas var novest līdz tautas nobalsošanai.

CVK bija pieprasījusi ekspertu atzinumus no Saeimas Juridiskā biroja, Tieslietu ministrijas, kā arī vairākām augstskolām, jautājot viedokli, vai vēlētāju iesniegtais likumprojekts atbilst Satversmes 78.pantam, kas paredz iespēju likumprojektu pieņemt tautas nobalsošanā.

Lai gan CVK vēl nav lēmusi par grozījumu tālāku virzību un vēlētāju iesniegtais likumprojekts nav noraidīts, Petropavlovskis informēja, ka dokumenti tiesai jau ir sagatavoti, jo viņi rēķinās ar grozījumu iespējamu noraidīšanu.

"Vismaz 20 gadu, kas nostrādāti un nodzīvoti Latvijā, veido zināmu saikni ar Latviju un Latvijas pilsoņu kopu. Pirmkārt, šie cilvēki ir Latvijas pilsoņu draugi, biedri, radi, kolēģi un kaimiņi. Otrkārt, lielai daļai nepilsoņu Latvijas pilsoņi ir vīri vai sievas, tēvi un mātes," ekspertu argumentus atspēkoja Petropavlovskis.

"Tiesai mēs esam gatavi, iesnieguma variantu tiesai jau esam uzmetuši un dokumentus sagatavojuši," viņš piebilda.

Jau ziņots, ka vairāku ekspertu sniegtajos atzinumos CVK ir norādīts, ka pilsonības likuma grozījumi nav uzskatāmi par pilnīgi izstrādātiem, kas nozīmē, ka šis jautājums nav nododams tautas nobalsošanai. Tostarp Tieslietu ministrija secinājusi, ka automātiska pilsonības piešķiršana visiem nav savietojama ar Latvijas tiesību sistēmu, jo pilsonības piešķiršanas pamatprincips ir lojalitāte, bet nepilsoņu statusu piešķir, pamatojoties uz dzīvesvietu.

Kustības "Par vienlīdzīgām tiesībām" savāktie paraksti par grozījumiem Pilsonības likumā paredz, ka Latvijas pilsoņi no 2014.gada 1.janvāra būs visi nepilsoņi, kuri nebūs iesnieguši iesniegumus par nepilsoņa statusa saglabāšanu. Pārejas noteikumos aktīvisti rosina noteikt, ka Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde nosūta cilvēkiem īpašu izziņu par kļūšanu par Latvijas pilsoņiem. No 2014.gada 1.janvāra nepilsoņu pases, uzrādot izziņu, tiek pielīdzinātas Latvijas pilsoņu pasēm.

Ja notiks parakstu vākšanas otrā kārta, par grozījumiem būs jāparakstās aptuveni 153 tūkstošiem vēlētāju, lai tie iegūtu tālāku virzību - tiktu nodoti Saeimai, bet, ja parlaments tos noraidīs vai grozīs, notiktu tautas nobalsošana.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!