Foto: LETA

Piektdien 912 izglītības un zinātnes iestādēs notiek izglītības un zinātnes darbinieku vienas dienas streiks. Šos notikumus steiguši apspriest arī mikroblogošanas vietnes "Twitter" lietotāji, kuri pauž gan atbalstu pedagogiem, gan neizpratni par streika mērķiem.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) pieteiktajā streikā piedalās 24 546 izglītības un zinātnes darbinieki, liecina LIZDA informācija.

Skolēni priecājas par brīvdienu, savukārt bērnu vecāki sūkstas par neērtībām, jo mazos ķiparus nav kam atstāt pieskatīt un tādēļ viņus nākas ņemt līdzi uz darbu.

Jau vēstīts, ka no 298 izglītības iestādēm, kas atrodas Rīgā, streikā piedalās 158 ar kopumā 5377 darbiniekiem.

Tikmēr skolēni atrod visai ekstrēmus veidus kā pavadīt brīvo laiku.

Tāpat "Twitter" manāmas diskusijas par iespējamajiem šī streika ieguvumiem, pedagogu atalgojumu un izglītības sistēmu valstī.

Bet daudzi vienkārši atzīst, ka īsti neizprot šī streika jēgu un mērķi.

LIZDA izvirzījusi divas prasības, pirmkārt, pilnveidot pedagogu darba samaksas jauno modeli, ņemot vērā LIZDA priekšlikumus - novirzīt deviņus miljonus eiro pārejas periodam Ministru kabineta noteikumu Nr. 1616 un Nr. 836 pilnveidei, paredzot darba samaksas nosacījumu uzlabošanu pirmsskolas izglītības iestādēs, mazajās izglītības iestādēs (izglītojamo skaits līdz 100) strādājošajiem, atbalsta personālam, kā arī nepieļaut darba samaksas pasliktināšanu nozarē strādājošajiem.

Otrkārt, paredzēt zinātnes un augstākās izglītības darbinieku darba samaksas paaugstināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!