Foto: LETA
Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien pēc aptuveni stundu ilgām debatēm nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā grozījumus Pensiju likumā, bet pagaidām bez Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) piedāvātās ieceres indeksēt mazās pensijas. Par indeksāciju deputāti nolēma vēl diskutēt, veidojot darba grupu.

Komisija atzina, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš diez vai iekļautu likuma grozījumus Saeimas darba kārtībā, ja tajā paliktu iecere atsākt pensiju indeksāciju. Šādas bažas deputātiem radās, jo prezidents solīja neiekļaut parlamenta darba kārtībā populistiskus priekšvēlēšanu jautājumus, kas nav finansiāli pamatoti.

Diskusijas laikā apvienības "Saskaņas centrs" (SC) pārstāvis Andrejs Klementjevs adresēja ZZS deputātiem ironisku piezīmi, ka tas ir "ZZS prezidents [..], teiciet galā ar viņu".

Par spīti dažu ZZS deputātu vēlmei tomēr piedāvāt Saeimai pirmajā lasījumā lemt arī par pensiju indeksāciju, pārējie deputāti uzskatīja, ka likuma grozījumos ir daudz citu nozīmīgu priekšlikumu, kuru dēļ grozījumi jāvirza arī bez indeksācijas jautājuma.

Līdz ar to ZZS Saeimas frakcijas virzītais priekšlikums atsākt indeksēt pensijas, kas ir mazākas par 165 latiem mēnesī, pagaidām ir atstāts bez virzības, tomēr tā vētīšanai komisija nolēma veidot darba grupa, iesaistot tajā arī Labklājības ministrijas un Finanšu ministrijas speciālistus.

Deputāti arī vienojās, ka grozījumiem būtu jānosaka steidzamības statuss un tie jāizskata jau 25.augustā, lai septembra pirmajā pusē izmaiņas varētu stāties spēkā.

Prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne portālam "Delfi" norādīja, ka prezidents, tiekoties ar Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītāju Aiju Bārču (ZZS), Finanšu ministrijas parlamentāro sekretāri Ilzi Viņķeli (V) un labklājības ministri Ilonu Jurševsku (ZZS) uzsvēra, ka jebkādus grozījumus Pensiju likumā būs gatavs iekļaut parlamenta darba kārtībā tikai, ja par tiem būs panākta vienošanas koalīcijā un saņemta Finanšu ministrijas piekrišana.

Jau ziņots, ka likuma grozījumos rosināts precizēt normu, ka tiesības pieprasīt pensiju piecus gadus pirms noteiktā vecuma būs personām, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem un kuras aprūpējušas bērnu, kurš līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai atzīts par bērnu ar invaliditāti. Patlaban šādas tiesības noteiktas personām, kas līdz astoņu gadu vecuma sasniegšanai aprūpēja bērnu ar invaliditāti.

Grozījumi tāpat paredz līdz 2013.gada 31.decembrim saglabāt iespēju personām, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem, divus gadus pirms pensionēšanās vecuma sasniegšanas pensiju pieprasīt priekšlaicīgi. Patlaban likums paredzi iespēju doties pensijā priekšlaicīgi līdz šī gada beigām.

Saeima nolēma nodot atbildīgajām komisijām arī ZZS Saeimas frakcijas sagatavotos grozījumus likumā par pensijām, kas paredz šajā gadā atsākt krīzes gados "iesaldēto" pensiju indeksāciju. Patlaban likumā noteikts, ka pensijas netiks indeksētas līdz 2013.gadam. Grozījumi paredz atsākt to vecuma un citu pensiju indeksāciju, kas nepārsniedz 165 latus mēnesī.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) izteicies, ka valdība atbalstīs tādu pensiju indeksāciju, kas būs fiskāli neitrāla jeb neprasīs papildu naudu. Konkrēti priekšlikumi papildu finansējuma iegūšanai komisijā netika iesniegti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!