Foto: AP/Scanpix

Aizvadītajā gadā Latvijā ieradušies 34 patvēruma meklētāji no Sīrijas, no kuriem 19 personām piešķirts "alternatīvais statuss", vienlaikus, kopš krīzes sākuma šajā valstī 2011.gada martā, Latvija nevienai personai no Sīrijas nav piešķīrusi bēgļa statusu, informē Ārlietu ministrija (ĀM).

ĀM vēstnieks - preses sekretārs Kārlis Eihenbaums informēja, ka 2013.gada novembrī Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs tika uzsākta diskusija par pieaugošo Sīrijas bēgļu migrācijas plūsmu uz Eiropu un par vienotu ES pieeju bēgļu jautājumā. Atsevišķas ES dalībvalstis - Zviedrija, Vācija, Austrija, Francija, Luksemburga, Nīderlande - pēc brīvprātības principa paziņoja, ka ir piekritušas uzņemt noteiktu skaitu sīriešu bēgļu.

Arvien vairāk Sīrijas bēgļu nelegāli ieceļo Eiropas teritorijā, izmantojot Vidusjūras piekrasti, kā arī sauszemes ceļus caur Rumāniju, Bulgāriju un Rietumbalkāniem, skaidroja Eihenbaums. Tāpat īpaši smagi Sīrijas bēgļu pieplūdumu izjūt Itālijas dienvidos esošās Sicīlijas un Lampedūzas salas, kā arī Malta un Bulgārija.

Eihenbaums norādīja, ka Latvija ir to ES dalībvalstu vidū, kas šobrīd nav izstrādājusi un neīsteno bēgļu pārvietošanas programmas. Kopš Sīrijas krīzes sākuma 2011.gada martā nevienai personai no Sīrijas Latvija nav piešķīrusi bēgļa statusu. Savukārt pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) sniegtās informācijas, 2014.gadā Latvijā ieradās 34 patvēruma meklētāji no Sīrijas, no kuriem 19 personām piešķirts "alternatīvais statuss".

ĀM pārstāvis paskaidroja, ka ES ir lielākais donors Sīrijas bēgļu atbalstam, kuras kopējās palīdzības budžets sastāda 3,1 miljardu eiro, kuru veido gan ES komisijas, gan arī dalībvalstu iemaksas. Aizvadītā gada 15.decembrī Eiropas Komisija (EK) un Itālija paziņoja par ES reģionālā trasta fonda Sīrijas krīzei izveidi (EU Regional Trust Fund in response to the Syrian Crisis). Šis fonds fokusējas uz kopējo Sīrijas krīzes reģionālo kontekstu, atbalstot bēgļus uzņemošajās reģiona valstīs. Plānots, ka finansējums šim fondam tiks piesaistīts no ES fondu līdzekļiem - patlaban 20 miljoni eiro - un dalībvalstu iemaksām, skaidroja Eihenbaums. Pirmā donorvalsts - Itālija - iemaksājusi fondā trīs miljonus eiro.

Arī Latvija ir to ES dalībvalstu starpā, kas sniedz finansiālu atbalstu Sīrijas bēgļiem, teica ĀM pārstāvis. Tādējādi 2013.gada oktobrī valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra 35 141 latu (50 000 eiro) Sīrijas bēgļu atbalstam. Iemaksa tika veikta ANO Augstā komisāra bēgļu jautājumos Reģionālā reaģēšanas plāna palīdzības fondā.

Savukārt iepriekš - 2012.gada novembrī valdība piešķīra 30 221 latu (43 000 eiro) Sīrijas humānās krīzes risināšanai, iemaksājot ANO Humānās palīdzības koordinācijas centra Sīrijas ārkārtas palīdzības fondā. Līdzekļi tika piešķirti no Ārlietu ministrijas (ĀM) budžeta programmas "Iemaksas starptautiskajās organizācijās".

Latvija arī turpmāk sniegs atbalstu starptautiskajām organizācijām, kas palīdz Sīrijas bēgļiem, norādīja Eihenbaums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!