Foto: LETA

Baltijā visvairāk radio klausās Igaunijā, bet vismazāk - Lietuvā. Latvijā un mūsu ziemeļu kaimiņvalstī topa līderis ir sabiedriskais radio, liecina "Re:Baltica" kopā ar Rīgas Ekonomikas augstskolas Mediju centru veiktā Baltijas mediju finanšu un auditorijas analīze.

Dati liecina, ka Igaunijā radio katru dienu klausās 60% iedzīvotāju, Latvijā - 54%, bet Lietuvā - 50% aptaujāto. Savukārt nekad radio neklausās 13% lietuviešu, 10% latviešu un 5% igauņu.

Latvijā un Igaunijā klausītāko radiostaciju topa virsotnē ir sabiedriskais medijs, kuru klausās attiecīgi 24,8% un 30,1% klausītāju. Latvijā topa līderis ir šlāgeru kanāls Latvijas Radio 2 (LR2), bet Igaunijā - "Vikkerradio", kas raida ziņu, informatīvos un izklaides materiālus. Lietuvā sabiedriskais medijs "LRT Radijas" ir otrajā pozīcijā, bet Latvijā starp piecām populārākajām radiostacijām arī trešajā vietā ir vēl viens sabiedriskā radio kanāls - Latvijas Radio 1 (LR1).

Igaunijā un Lietuvā radio tirgus līderi aizņem 30% no mediju tirgus. Salīdzinoši sliktāk klājas Latvijas līderim LR2, kurš kontrolē ap 25%. Latvijā radio tirgus ir sadrumstalotāks un tajā ir vairāk mazu radiostaciju nekā pārējās Baltijas valstīs. Ja Latvijā tikai LR2 ir vairāk nekā 20% no kopējās auditorijas, Igaunijā un Lietuvā šāda apjoma klausītāju pulks ir četrām populārākajām stacijām.

Finansiāli radiostacijas nevar lepoties ar milzīgu peļņu, bet izpaliek arī ievērojami zaudējumi, norādīts pētījumā.

Baltijas mediju finanšu un auditorijas analīzi par laika posmu no 2008. līdz 2014.gadam veidojis nodibinājums Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica" kopā ar Rīgas Ekonomikas augstskolas Mediju centru. Pētījuma autori ir Rudīte Spakovska, Sanita Jemberga, Aija Krūtaine un Inga Spriņģe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!