Foto: AFI
Saskaņas centra (SC) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs saņēmis oficiālu apstiprinājumu no tiesībsargājošajām iestādēm, ka viņam ir liegta pielaide valsts noslēpumam, politiķis otrdien apliecinājis laikrakstam "Diena". Viņš arī aicina veidot baiļu sarakstu, kas uztrauc latvieti.

Svētdien TV3 raidījuma "Nekā personīga" vēstīja, ka Urbanovičs varētu nestrādāt Saeimas Nacionālās drošības komisijā, jo neesot saņēmis pielaidi valsts noslēpumam.

Politiķis intervijā apliecināja, ka saņēmis apliecinājumu par viņam liegto pieeju.

Urbanovičs, jautāts vai būtu gatavs atteikties no viedokļa, ka referendumā par krievu valodu jābalso "Par", laikrakstam atbildējis, ka tas ir viņa vēlētāju lēmumus un politiķis rīkojas saskaņā ar to. "Šie vārdi man kā latvietim nenāca viegli pār lūpām, bet šie 180 tūkstoši - tie ir gandrīz visi mani vēlētāji, kas nesen balsoja par mani. Tas ir mana vēlētāja viedoklis, un es esmu algots un sūtīts, lai paustu viņu viedokli. Viņi nav pret latviešiem un latviešu valodu. Un viņi neies uz referendumu - ja tas viņiem netiks nozagts -, lai demonstrētu pret latviešiem un latviešu valodu. Viņi nav arī tik naivi, lai domātu, ka šajā referendumā izcīnīs otru valsts valodu. Jautājuma burts ir otra valsts valoda, bet gars - neapmierinātība par necieņu pret ļoti daudzu Latvijas ļaužu viedokli," laikrakstam teicis Urbanovičs.

"Mēs varētu vienoties ar jebkuru visnacionālāko nacionāli par visu to kopumu, kas uztrauc latvieti, sākot ar valodu un valsts teritoriālo nedalāmību, tikai jānosauc visas tās bailes, kuras pa šiem divdesmit gadiem politikāņi ir iebarojuši tā saucamajam nacionālajam vēlētājam. Sastādiet baiļu sarakstu, kas nāk, kā pasaka vārdu "krievs", kādas ir pašas skaudrākās asociācijas? Pretī - nevis teikt, ka tās visas ir muļķības, bet noteikt soļus, lai bažas novērstu," intervijā laikrakstam sacījis Urbanovičs.

Kā piemēru politiķis minējis to, ka jādefinē - Latvijas teritoriālās izmaiņas ir neiespējamas, vienalga, kad un kas tās virzītu un pat vajagot kriminalizēt atbildību par musināšanu uz to.

Jautāts, kā politiķis vērtē deputātu mēģinājumu ar iesniegumu Satversmes tiesai apturēt pilsoņu referendumu, Urbanovičs sacījis, ka patiesībā referenduma iniciators ir Satversmes tiesas tiesnesis "Kūtra kungs un to nevarot nepamanīt".

"Hronoloģiski viņš [Kūtris] bija pirmais, kas pamudināja koalīcijas deputātus tā rīkoties. Viņš paziņoja, ka ir tāda iespēja apturēt referendumu. Ar vārdiem lika saprast, ka tikai pareizi uzrakstāt un ka viņam ir zināms, kā ir pareizi, lai Satversmes tiesa varētu rīkoties. Smuki tas nav, domāju, ka tā ir tāda ideoloģizēta padarīšana. Satversmes tiesai vajadzētu atturēties no ideoloģiskiem uzskatiem, bet lemt vienīgi pēc Satversmes burta un gara," intervijā sacījis Urbanovičs.

Politiķis intervijā apliecinājis, ka SC nekādi nerīkosies, jo Satversmes tiesa atcels referendumu. "Mēs jau nebijām šī referenduma rīkotāji, to rīkoja Lindermans un Osipovs. Tomēr atsaucīgi uz šo iniciatīvu bija cilvēki, kas bija balsojuši par mums," sacījis Urbanovičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!