Foto: F64

Deputāts Kārlis Seržants (ZZS) aicina papildināt atceres un atzīmējamo dienu sarakstu ar policijas darbinieku un robežsargu profesionālajiem svētkiem, portālam "Delfi" pavēstīja Zaļo un zemnieku savienības preses sekretāre Dace Kārkliņa.

Tādējādi gan policijas darbinieki, gan robežsargi tiktu godināti valstiskā līmenī, novērtējot šo profesiju pārstāvju ieguldījumu Latvijas drošības sistēmas attīstībā.

Pašlaik likums nosaka vairākas atceres un atzīmējamās dienas. Seržanta priekšlikumi likuma "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" grozījumiem paredz, ka policijas darbinieku diena ir atzīmējama 5. decembrī, bet robežsargu diena - 7. novembrī.

Pēc Seržanta teiktā, policijas darbinieku profesionālo svētku datums saistīts ar 1918. gadu, kad 5. decembrī neilgi pēc Latvijas Republikas proklamēšanas Tautas Padome pieņēma noteikumus par policijas izveidi. Kopš šī akta pieņemšanas tika uzsākts darbs pie policijas veidošanas, un 5. decembris tiek uzskatīts par policijas dibināšanas gadadienu.

"Policijas darbinieku godināšana valstiskā līmenī nepieciešama motivācijas veicināšanai, apziņas par valstiski nozīmīgu pienākumu veikšanu radīšanai un nostiprināšanai," klāsta deputāts.

Savukārt robežsargu profesionālie svētki tiek atzīmēti 7.novembrī, kas saistīts ar armijas virspavēlnieka Jāņa Baloža 1919. gada 7. novembrī izdoto pavēli izveidot robežsargu priekšnieka posteni un formēt robežsargu vienības.

Robežsarga profesijas godināšana valstiskā līmenī nepieciešama, lai celtu robežsarga profesijas prestižu sabiedrībā, kā arī paaugstinātu robežsargu motivāciju un nostiprinātu apziņu par valstiski nozīmīgu pienākumu veikšanu, skaidro Seržants.

Deputāta sagatavotos priekšlikumus grozījumiem likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" 23. martā plānots izvērtēt valdību veidojošo partiju sadarbības padomes sēdē.

Līdzīgu priekšlikumu par policijas darbinieku un robežsargu profesionālo svētku atzīmēšanu 11.Saeimas sasaukuma laikā iesniedza Iekšlietu ministrija, tomēr šī priekšlikuma izskatīšanu 12.Saeima nav pārņēmusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!