Foto: AFI

Valsts prezidents Andris Bērziņš sarunās ar Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem vēlas uzklausīt visu partiju viedokļus par valsts attīstības virzieniem un, "izejot no rezultāta, atrast veidu, kā iet uz priekšu". Savukārt koalīcijas un opozīcijas savstarpējas attiecības prezidents atstāj partiju ziņā, jo tas ir tīri politisks jautājums, trešdien žurnālistiem sacīja prezidents.

Vaicāts, vai piekrīt "Vienotības" pārstāvju paustajam, ka iekšpolitiska tirgošanās par ārpolitiski svarīgiem jautājumiem, piemēram, Lisabonas līguma grozījumu ratifikāciju, neesot pieļaujama, prezidents sacīja, ka sarunās ar partijām centīsies izskaidrot savu viedokli - ka "ir jāpanāk tas rezultāts".

Bērziņš atzina, ka sarunās ar partijām viens no svarīgajiem jautājumiem ir arī rast "sabiedrības saliedēšanas saskarsmes punktus".

"Vienotības" pārstāvji, kuri kā pirmie trešdien tikās ar prezidentu, pēc tikšanās žurnālistiem atkārtoja premjera Valda Dombrovska (V) jau iepriekš vairākkārt sacīto, ka ir valsts pastāvēšanai svarīgi pamatjautājumi, par kuriem "nevar būt politiskais tirgus". Šo viedokli "Vienotība" paudusi arī prezidentam, sacīja partijas vadītāja un Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa.

Savukārt premjers norādīja, ka valdošā koalīcija runās ar visām Saeimā pārstāvētajām politiskajām par ES līguma grozījumiem, tomēr "tas lielā mērā ir jautājums, kāds ir partijas ideoloģiskais uzstādījums". Dombrovskis norādīja, ka partijām būtu jāsaprot, vai tās atbalsta ciešāku sadarbību ar ES dalībvalstīm, kas līdz ar to veicinātu Latvijai izdevīgāku sarunu pozīciju par nākamo ES finanšu perspektīvu, kohēzijas finansējuma apjoma un lauksaimniecības tiešmaksājumiem. Premjers arī atgādināja, ka, piemēram, partija "Jaunais laiks" savulaik vienmēr atbalstījusi integrācijai ES un NATO svarīgus jautājumus, arī atrodoties opozīcijā.

Jautājums par fiskālās disciplīnas stiprināšanu un ES 26 valstu jaunais līgums par to ir svarīgs pašas Latvijas attīstībai, uzsvēra Ministru prezidents, piebilstot, ka Lisabonas līguma grozījumi Saeimai ir jāratificē līdz parlamenta vasaras sesijas beigām pirms Jāņiem.

"Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis žurnālistiem atzina, ka gadījumā, ja Zaļo un Zemnieku savienība neieklausīsies koalīcijas argumentos un rīkosies tā, ka rezultāts būs sliktāks viņu pašu vēlētājiem zemniekiem, tad "domāju, viņi vairs nekad nenokļūs pozīcijā". Šādi Zaķis komentēja nedēļas sākumā ZZS līdera Augusta Brigmaņa pausto, ka ZZS pret atbalstu ES līgumiem vēlas "uzņemties atbildību" dažās ministrijās.

Neratificējot Lisabonas līguma izmaiņas, Latvija var izveidot par sevi priekšstatu kā par valsti, kas neatbalsta stabilitāti Eiropā, un līdz ar to kļūt par "otrās šķiras ES valsti", uzsvēra politiķis.

Jau ziņots, ka prezidents trešdien uzsāka sarunas ar Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!