Lai gan Latvijā noteikts, ka gan fizioloģiskās, gan ģimenes dzemdības apmaksā valsts, ja dzemdību iestāde ir noslēgusi līgumu ar valsti, Rīgas Dzemdību nams par ģimenes dzemdībām papildu prasa 50 latus, svētdien ziņo LTV raidījums "de facto".

Šāda papildus samaksa tiekot prasīta no tām ģimenēm, kuras nav izgājušas dzemdību sagatavošanās kursus, par ko izdarīta atzīme mātes pasē. Šādos gadījumos Dzemdību nams šīs ģimenes dzemdības noformē kā parastās fizioloģiskās dzemdības, kad māte dzemdē viena, bet par vīra vai cita ģimenes locekļa piedalīšanos papildu prasa 50 latus.

Ināra Vikštrēma, kuras meitai Madarai jūlijā piedzima bērniņš, skaidro, ka "līgumu lika parakstīt tāpēc, ka mātes pasē nebija zīmogs, ka viņa ar vīru apmeklējusi sagatavošanas kursus - tāpēc jāslēdz līgums par ģimenes maksas dzemdībām." Madara uzrakstījusi sūdzību Veselības inspekcijai, kas atzina, ka Rīgas Dzemdību nams "nepamatoti pieprasīja samaksu par ģimenes dzemdībām Ls 50,00 apmērā, kas ietilpst valsts garantētās medicīniskās palīdzības apjomā un pilnībā apmaksājama no valsts budžeta līdzekļiem".

Rīgas Dzemdību nams savukārt uzskata, ka neko nav pārkāpis, jo šādu kārtību nosakot slimnīcas iekšējās kārtības noteikumi. Dzemdību nama galvenā vecmāte Vija Bathena uzsver, ka "jebkurai ārstniecības iestādei ir iekšējās kārtības noteikumi, kur nosakām samaksu - jo tā ir papildus slodze ne tikai personālam, ja līdznācējs nav sagatavots, tā ir papildus slodze arī sievietei." Vaicāta vai šādi speciāli sagatavošanās kursi nepieciešami arī tiem pāriem, kas nāk dzemdēt savu trešo vai ceturto bērniņu, ja viņi vēlas pretendēt uz valsts noteiktajām bezmaksas ģimenes dzemdībām, galvenā vecmāte atbild apstiprinoši, jo tāda esot prasība.

Veselības inspekcijas Veselības aprūpes līgumu un pakalpojumu uzraudzības departamenta direktors Ainārs Čivčs gan skaidro, ka maksas kursi nedrīkst būt obligāts priekšnosacījums, lai ģimenes dzemdības varētu notikt bez maksas. Viņš uzsver - ja Dzemdību nams šo praksi turpinās, tad tas būs jāsoda un nauda jāatdod pacientiem, lai arī katrs gadījums jāskata atsevišķi - vai tur nav izmantoti vēl kādi papildu pakalpojumi.

Vidēji Rīgas dzemdību namā mēnesī ir desmit gadījumi, kad nepietiekamas vai nepierādāmas sagatavotības dēļ, valsts apmaksātas ģimenes dzemdības pārim kļūst pēc būtības par maksas dzemdībām. Šīs ģimenes varētu naudu prasīt atpakaļ. Tomēr Dzemdību nama galvenā neonatoloģe Ilze Kreicberga intervijā "de facto" apgalvo, ka naudu pacientēm neplānojot atdot un Veselības inspekcijas argumenti neesot pamatoti.

"De facto" norāda, ka arī pati 50 latu iekasēšanas kārtība rada jautājumus par naudas uzskaiti. Madaras māte Ināra Vikštrēma stāsta, ka viņai izrakstīta kvīts par 50 latiem bez zīmoga un paraksta un kad viņa lūgusi, lai kvīti vai nu paraksta vai apzīmogo kāda Dzemdību nama amatpersona - visas esot atteikušās. Tāpēc Vikštrēma vēlējusies maksāt ar pārskaitījumu nevis skaidrā naudā, uz ko viņai norādīts - ka tā nevarot, jo to Dzemdību nams nevarot maksājumus izkontrolēt. Ināra Vikštrēma, kura ir sertificēta grāmatvede, norāda, ka tās esot atrunas, jo bankas maksājumus varot izkontrolēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!