Foto: LETA

Pret Rīgas brīvostas pārvaldnieku Leonīdu Loginovu sāktā kriminālvajāšana ir saistīta ne tikai ar prēmiju izmaksu, bet vēl divām epizodēm, kuru rezultātā radīts materiāls kaitējums lielā apmērā, šovakar vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Kā ziņo raidījums, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde, secinājusi, ka Loginovs iespējams rīkojies pretlikumīgi, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli. Saskaņā ar lēmumā pausto par personas atzīšanu par aizdomās turamo, Loginovam tiek pārmestas trīs epizodes.

Pamatojoties uz Loginova noslēgtajiem līgumiem ar Liepājas Jūrniecības koledžu, brīvosta no 2009. līdz 2013. gadam pārskaitījusi 190 000 latus (270 345 eiro), kas ir uzskatāmi par ziedojumiem, vēsta raidījums.

Savukārt 2009. gadā pamatojoties uz Loginova rīkojumu, Starptautiskās ostu asociācijas kontā ieskaitīts ziedojums cunami cietušajām ostām Japānā 10 000 ASV dolāru (9041 eiro) apmērā.

Izmeklēšanas gaitā gūti pierādījumi, ka Loginovs, pārkāpjot likumu, kas paredz iespēju ziedot vienīgi valstij, četru gadu laikā patvaļīgi rīkojies ar brīvostas pārvaldei piederošiem līdzekļiem vairāk nekā 277 000 eiro apmērā, vēsta raidījums.

Trešā epizode ir saistīta ar prēmiju izmaksāšanu pārvaldes darbiniekiem krīzes gados, pārkāpjot likumu, kas aizliedza 2009. gadā darbiniekiem izmaksāt prēmijas un naudas dāvanas.

Kā ziņots, 12. oktobrī nolemts sākt kriminālvajāšanu pret Rīgas brīvostas pārvaldnieku Loginovu un viņa vietnieku Aigaru Pečaku par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, apstiprināja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Valsts policija pagājušajā nedēļā publiski paziņoja par lietas nodošanu prokuratūrai. Policija vien apstiprināja, ka divām Rīgas brīvostas amatpersonām inkriminētais noziegums ir saistīts ar prēmiju izmaksu. Ar brīvostu saistīti avoti iepriekš informēja, ka lieta saistīta ar prēmiju izmaksu brīvostā pirms vairākiem gadiem - ostas valde savulaik nolēmusi, ka atkarībā no brīvostas darba rezultātiem ostas pārvaldes darbiniekiem tiks izmaksātas prēmijas, taču reālā prēmiju izmaksa notikusi brīdī, kad valdība nolēmusi, ka prēmijas maksāt nedrīkst. Ostas valdes lēmums savukārt bijis pieņemts vēl pirms valdības lēmuma.

Saņemot oficiālu informāciju no prokuratūras, Rīgas brīvostas valdes pārstāvji pēc satiksmes ministra Anrija Matīsa (V) aicinājuma sasauks brīvostas valdes ārkārtas sēdi, kurā vērtēs Loginova atbilstību ieņemamam amatam. Šāda informācija joprojām nav saņemta.

Pēc revīzijas Rīgas Brīvostas pārvaldē Valsts kontrole pirms vairākiem gadiem tiesībsargājošās iestādēs vērsās par vairākiem pārkāpumiem brīvostas darbībā. Valsts kontrole norādījusi, ka pārvaldes nelietderīgu lēmumu rezultātā ir radušies zaudējumi vismaz 573 314 eiro apmērā.

Valsts kontrole arī informējusi, ka ir nepamatoti izlietoti 538 214 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!